Eveniment

Arpechim asteapta autorizatia de mediu in doua luni

04.06.2007, 20:09 25

Petrom poate realiza investitiile obligatorii potrivit Planului de Actiune al rafinariei Arpechim in cel mult doua luni, perioada in care rafinaria ar putea functiona la parametri normali. Din acest moment, toate motivele care au dus la suspendarea autorizatiei de mediu care permitea functionarea Arpechim se vor anula.
Inchiderea rafinariei nu se face imediat, ci conform unui studiu, parte a unui plan.
Planul a fost aprobat de o comisie formata din reprezentanti ai Inspectoratului de Urgenta Arges, Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti si ai Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si va tine cont de standardele de siguranta si securitate din domeniu.
Acest plan, in prima faza, se refera la elaborarea de catre o firma de specialitate a unui studiu pentru conservarea instalatiilor in rafinaria Arpechim si in Petrochimie.
Dupa ce se va realiza acest studiu, se va sti cu precizie momentul in care va fi oprita rafinaria Arpechim. Timpul de elaborare a studiului ar putea coincide cu timpul necesar pentru ca Petrom sa finalizeze toate investitiile necesare, adica doua luni. In aceste conditii, deci-zia autoritatilor de mediu de suspendare a licentei nu va avea niciun impact asupra economiei in ansamblu, ci devine doar o modalitate prin care au fost urgentate anumite investitii. Nici Oltchim si nici lucrarile de infrastructura sau bilantul Petrom nu vor fi afectate pentru ca practic rafinaria va merge la parametri normali, dupa cum au mai spus reprezentantii Petrom.
Potrivit unor surse din Autoritatea de Mediu Arges, citate de Mediafax, inchiderea totala a rafinariei ar putea dura cinci luni. Intre timp, Petrom nu are niciun motiv pentru a nu accelera investitiile necesare, putand evita astfel oprirea rafinariei.
"In urmatoarele luni nu vor exista intreruperi in alimentarea cu produse petroliere si materie prima pentru petrochimie", a declarat Dan Pazara, purtatorul de cuvant al Petrom.
Autoritatile de mediu au decis la inceputul saptamanii trecute sa suspende autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti, motivand ca Petrom nu a realizat doua masuri cuprinse in Planul de Actiune. "Petrom a demarat un program accelerat de realizare a modificarilor necesare si estimeaza ca la sfarsitul lunii iulie vor fi finalizate lucrarile minime necesare pentru incetarea efectelor deciziei de suspendare a autorizatiei integrate de mediu a Arpechim", mai spun reprezentantii Petrom.
Decizia suspendarii autorizatiei de mediu pentru Arpechim a continuat sa provoace diverse reactii. Astfel, Federatia Patronala de Petrol si Gaze, care reprezinta interesele unor organizatii si companii precum Petrom, Petromservice sau Interagro, cere autoritatilor sa reanalizeze decizia privind oprirea rafinariei Arpechim-Petrom, pe care o considera "extrema, exagerata si insuficient fundamentata".
Nici reactiile din mediul politic nu au intarziat sa apara. Presedintele PLD Theodor Stolojan, citat de Mediafax, este de parere ca suspendarea de catre ANPM Arges a autorizatiei de mediu pentru rafinaria Arpechim Pitesti este o "mare magarie", situatia fiind determinata de "lipsa de cooperare a guvernului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO