Eveniment

Asteptand normele la impozitul pe venit

05.02.2003, 00:00 13

Normele de aplicare a legislatiei privind impozitul pe venit vor fi valabile incepand de la 1 ianuarie 2003, dupa cum este precizat negru pe alb in forma finala a textului de act normativ. Exceptie fac articolele referitoare la baremul anual de impunere pe 2002 si la deducerea personala de baza, care se aplica incepand cu data aparitiei actului normativ in Monitorul Oficial.
In prezent, normele stau la coada pentru publicarea in Monitor, urmand sa apara in aceste zile.
De la aprobarea de catre guvern in luna decembrie 2002, normele au suferit mai multe modificari, ca reactie la semnalele venite din piata privind o serie intreaga de neclaritati si controverse care persistau in interpretarile date de Fisc legislatiei privind impozitarea veniturilor.
Forma finala indeparteaza temerile privind aplicarea retroactiva a normelor, incepand cu anul fiscal 2002. In aceste conditii, precizarile referitoare la modul de impunere a avantajelor in bani si in natura primite de salariat de la angajator, inclusiv cele privind impozitarea primelor de asigurare platite de angajator in contul salariatului, sunt valabile incepand cu anul fiscal 2003.
Potrivit  normelor, pentru cei care obtin venituri salariale de la suportatorul primelor de asigurare, acestea din urma sunt impuse prin cumularea cu veniturile salariale aferente lunii in care sunt platite primele de asigurare.
Pana la data aplicarii normelor metodologice, in situatia in care suportatorul primelor de asigurare le-a inregistrat si le-a suportat drept cheltuieli nedeductibile, acestea nu sunt supuse tratamentului fiscal de mai sus.
Normele spun ca veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. 
Este de asteptat ca angajatorii sa aiba destula bataie de cap cu evaluarea avantajelor in natura sub forma folosirii de catre salariati a bunurilor din patrimoniul firmei atat in interes de serviciu cat si in interes personal. Astfel, pentru vehicule avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal, justificat cu foaia de parcurs.
Angajatorul trebuie sa stabileasca partea corespunzatoare din convorbirile telefonice reprezentand folosinta in scop personal, care reprezinta avantaj impozabil, prin cumulare cu veniturile salariale ale lunii in care salariatul primeste acest avantaj, in situatia in care salariatului in cauza nu i s-a imputat costul convorbirilor respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO