Eveniment

Aurelian Dochia: Noul guvern trebuie să ajute la îmbunătăţirea mediului de afaceri. Economia nu va mai creşte cu mai mult de 6%

Aurelian Dochia: Noul guvern trebuie să ajute la îmbunătăţirea mediului de afaceri. Economia nu va mai creşte cu mai mult de 6%

Aurelian Dochia, analist economic

Autor: Andreea Mindrila

07.02.2012, 14:35 187

Noul guvern ar trebui să ia măsuri care să îmbunătăţească mediul de afaceri şi să îmbunătăţească infrastructura, astfel să impingă economia către creşteri mai mari de 1-2%, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

"Măsurile ar trebui să vizeze, în primul rând îmbunătăţirea mediului de afaceri, care ar trebui să fie favorabil firmelor private pentru că acestea crează locuri de muncă. În al doilea rând, România are mare nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii", spune Dochia.

Şi fondurile europene reprezintă o sursă importantă de creştere economică, astfel încât guvernul ar trebui să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea absorbţiei acestora.

"În al treilea rând, fondurile europene reprezintă o mare şansă pentru ca economia să progreseze, dar evoluţiile anterioare în privinţa absorbţiei de fonduri au fost dezamăgitoare. De asemenea, atragerea de investiţii străine directe reprezintă o oportunitate, deoarece sunt sectoare unde România trezeşte interesul investitorilor străini. În al patrulea rând, ar trebui să existe o administrare publică mult mai corectă şi mai competentă", continuă analistul.

În opinia lui Dochia, economia României nu mai poate creşte cu mai mult de 5-6% nici în cei mai buni ani. "Creşterea economică nu va depăşi nivelul de 5%, în cei mai buni ani poate ajunge la 6%, dar în general se va situa sub 5%. Şi la nivelul Uniunii Europene, creşterea este de 2-3%, deci putem continua procesul de convergenţă reală într-un ritm scăzut".

Dochia crede că România nu trebuie să vizeze un interval de creştere de 5-10% pentru că acest nivel nu este unul sustenabil. "Acest interval se obţine prin măsuri care afectează echitabilitatea, şi deci, trebuie să urmărim o creştere economică sustenabilă pe termen mediu şi lung, care nu ar afecta intrările de capital străin care oricum îşi schimbă foarte rapid direcţia, mai ales în contextul crizei".

"Economisirea internă ar trebui să fie principala sursă de creştere economică, iar fluxurile de capital străin, investiţiile ar trebui să fie o sursă suplimentară."

România trebuie să încerce să-şi păstreze competitivitatea şi să fructifice avantajele pe care le are, iar în atragerea de capitaluri străine trebuie să pună accentul pe investiţiile străine directe, mai spune Dochia.

"În mod clar, reţeta folosită în acea perioadă (de boom economic n.red.) nu mai poate fi folosită acum deoarece criza a schimbat foarte mult perspectivele. Fluxurile de capital social s-au redus foarte mult pe plan internaţional, asistăm la un proces de dezintermediere, iar datoriile suverane au crescut semnificativ. În Europa necesitatea de capital e foarte mare, iar concurenţa pentru atragerea capitalurilor şi a investiţiilor este acerbă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO