Eveniment

Aurul a scăzut cu 7% la începutul anului. Se mai poate repeta creşterea din 2010?

Aurul a scăzut cu 7% la începutul anului. Se mai poate repeta creşterea din 2010?

Autor: Liviu Chiru

14.02.2011, 23:57 62

Gramul de aur valora ieri aproape 138 de lei la cursul BNR, faţăde un maxim istoric de 147 de lei, atins pe 29 decembrie 2010.Ultimele zile au adus totuşi o revenire uşoară a preţului aurului,care scăzuse în prima săptămână din februarie până la 131 de lei pegram.

Scăderea abruptă de la începutul anului contrastează cu saltulde 40% înregistrat de preţul aurului în 2010, după ce în 2009urcase cu peste 30%.

Un sondaj realizat săptămâna trecută de agenţia internaţionalăde ştiri Bloomberg arăta că cinci dintre analiştii care au indicatcu acurateţe evoluţia preţului aurului în ultimii doi ani seaşteaptă la încă o creştere, de 20%, pentru 2011.

Aurul este considerat un "activ de rezervă", spre careinvestitorii se retrag pentru a se proteja fie de o inflaţieridicată, fie de turbulenţe pe pieţele financiare. Astfel,fluctuaţiile de preţ în cazul aurului sunt date în principal desentimentul investitorilor faţă de ce se întâmplă în economiamondială. "Preţul aurului s-a situat în jurul nivelului de 1.360 dedolari pe uncie, fiind influenţat pe de o parte de incertitudinilelegate de Egipt, care susţin preţul metalului preţios, şi pe dealtă parte de întărirea dolarului american, de valorile bune aleindicatorilor economici şi interesul scăzut pentru cumpărare, careîl afectează în mod negativ", consemnau analiştii de la Bucureştiai Piraeus Bank la sfârşitul săptămânii trecute.

Momentan, grecii sunt singurii care vând aur către clientela deretail pe plan local. BCR, cea mai mare bancă locală după active,vinde aur clienţilor de private banking, dar se pregăteşte săextindă oferta şi către clienţii din mass-retail.

Aurul nu reuşeşte deocamdată să revină deasupra pragului de1.400 de dolari/uncie, pe care îl trecuse în premieră în decembrieanul trecut. În timp ce mulţi analiştii văd în creşterea puternicăa cotaţiilor aurului - preţul a sărit de cinci ori din 2001 - o"bulă speculativă", există şi voci care indică potenţial pentrucreşteri viitoare.

Analiştii grupului austriac Erste Bank, proprietarul BCR, notauîn raportul anual privind aurul publicat în vara trecută că preţulsău poate urca pe termen mediu până la 2.300 de dolari pe uncie.Principalul argument invocat în raport este relaxarea puternică apoliticilor monetare de către marile bănci centrale, care înseamnăo cantitate mai mare de bani pe piaţă. Totuşi, chiar şi analiştiiErste recomandă deţinerea de aur doar ca o "poliţă" de protecţieîmpotriva unor evoluţii nefavorabile ale pieţelor. Într-o notăpublicată săptămâna trecută, analiştii Erste arătau că aurul arputea să treacă curând de pragul de 1.400 de dolari pe uncie.

Deocamdată, posibilitatea de a specula volatilitatea preţuluiaurului este limitată pe plan local, în condiţiile în carediferenţialul dintre cotaţiile de vânzare şi respectiv de cumpărareeste semnificativ, urcând la 5%-10%. Astfel, clientul poate realizaun câştig doar dacă saltul cotaţiilor acoperă acest diferenţial.Spre exemplu, BCR afişa ieri cotaţii pentru clienţii de privatebanking de 142 de lei pentru gramul de aur la vânzare, în timp cela cumpărare preţul era de 133 de lei/gram.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO