Eveniment

AVAB vrea sa inceapa anul cu executarea datornicilor la sanatate

17.12.2003, 00:00 15



Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va trece, incepand cu data de 5 ianuarie 2004, la executarea silita a societatilor care au datorii de peste un miliarde de lei la fondul de sanatate, a declarat ieri Mihai Ursache, vicepresedintele AVAB.



El a mai spus ca valorificarea creantelor de la sanatate se va face dupa regulile aplicate de AVAB in cazul celorlalti debitori. "Dupa adoptarea noii legislatii, toate creantele se vor consolida in dolari de la data preluarii. Valoarea consolidata a debitului ramane puternica pentru ca, indiferent de data, plata se va face la cursul leu/dolar din ziua respectiva", a mai spus Ursache. Tot in luna ianuarie va incepe si preluarea dosarelor pentru debitorii care au datorii la fondul de sanatate de sub un miliard de lei, in aceasta categorie fiind incluse circa 134.000 de firme. AVAB a preluat de la CNAS creante in valoare de 28.013 mld. lei, din care aproape 23.500 mld. lei reprezinta contributii neonorate de peste un miliard de lei, cei mai importanti datornici fiind societati cu capital de stat.





Actionar la Sanevit



Vicepresedintele AVAB a mai anuntat ca anul viitor Autoritatea va deveni actionar al societatii Sanevit Arad, unicul producator din Romania de seringi de unica folosinta, prin aport de numerar la capitalul social al companiei. "AVAB va participa la majorarea capitalului Sanevit cu 10 mld. lei, va deveni actionar si va avea un reprezentant in Consiliul de Administratie. Autoritatea va recupera acesti bani la privatizarea societatii", a mai spus Ursache. In acest moment, Sanevit are un capital social de 276,9 mld. lei si este alcatuit din active, la care se mai adauga un aport in numerar de 40.000 de lei al statului roman, reprezentat de Ministerul Sanatatii.





Cazul FNI



In prezent, AVAB, impreuna cu casa de avocatura Bostina si Asociatii, pregateste o noua actiune in instanta impotriva deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a decis ca Autoritatea si CEC trebuie sa plateasca despagubiri de 49 mld. lei unui numar de aproape 400 de investitori FNI. "Toate instantele din tara care au pe rol procese intentate de investitori au amanat luarea unei decizii pana la solutionarea anchetei penale in cazul FNI. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este singura exceptie", a declarat Ursache.



El a mai spus ca pe 23 ianuarie 2004 va avea loc o noua infatisare in procesul intentat de o alta asociatie a investitorilor FNI. "Opinia publica trebuie sa stie ca exista un alt proces intentat de Asociatia Nationala a Investitorilor FNI care cere despagubiri de 3.000 mld. lei si executarea AVAB", a declarat Ursache. In aceste conditii, Autoritatea intentioneaza sa recupereze datoriile de 54 mld. lei reprezentand contributii neonorate de societatile de stat la fondul pentru ajutor financiar acordat investitorilor de la FNI. Guvernul a decis, in 2001, sa acorde un ajutor in suma de 10 mil. lei pentru fiecare investitor FNI care nu a efectuat nici o rascumparare si avea un venit net lunat pe membru de familie de pana la un milion de lei. In acest scop a fost constituit un fond de ajutor la care au contribuit societatiile cu capital de stat, regiile autonome si companiile nationale.





Bilant 2003



Pentru acest an AVAB estimeaza ca va avea venituri totale de peste 2.600 mld. lei (circa 80 mil. $). Din acestea, 1.851 mld. lei (5,6 mil. $) vor proveni din valorificarea directa a activelor bancare, la care se mai adauga 231 mld. lei (circa 7 mil. $) din valorificarea indirecta a activelor bancare. Autoritatea spera ca sumele incasate din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Finantelor sa ajunga la finele acestui an la 205 mld. lei (circa 6 mil. $i).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO