Eveniment

Bancnota de un milion, scumpa la vedere

10.12.2003, 00:00 308



Cum sa faci rost de un milion? O intrebare pe care si-o pun multi romani. Nu de un milion de dolari, ci de noua bancnota autohtona de un milion de lei. Desi a fost lansata in circulatie de saptamana trecuta, foarte putini romani au avut-o in mana.



Multi posesori de carduri au crezut ca saptamana acesta bancomatele bancare vor elibera si noile bancnote de un milion, dar oamenii au primit tot obisnuitele bancnote de 100.000 si de 500.000 de lei. Si asta pentru ca introducerea noilor bancnote in bancomate este o treaba mai complicata decat pare.



Bancomatul este un mare seif controlat de un calculator. Casetele in care sunt pastrate bancnotele trebuie adaptate noii bancnote, iar calculatorul trebuie sa fie reprogramat. Asta pentru ca sa distribuie banii in functie de suma ceruta. Adica sa nu elibereze o bancnota de un milion cuiva care vrea sa scoata exact aceasta suma, ci doar atunci cand cineva retrage peste doua-trei milioane de lei.



Unii specialisti apreciaza ca trecerea bancomatelor "la milion" ar putea dura chiar si o luna. Pana atunci bancnotele vor intra in circulatie doar prin platile facute direct de casieriile bancilor si la plata salariilor in numerar.



Bancherii spun ca saptamana viitoare va ajunge pe piata o cantitate ceva mai mare de bancnote de un milion, o data cu plata salariilor si a primelor de Craciun.



Bancnota nu prea au aparut nici in centrele comerciale. Doar cateva dintre casiere au primit macar un milion. Cele mai multe nici nu stiu cum arata si se resemneaza sa numere bancnotele de o suta de mii. "Daca aveti vreo moneda, aaaa-bancnota de un milion dati-mi-o si va dau la schimb, numai sa vad cum arata!", spune o casiera.



Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie bancnota cu valoare nominala de un milion de lei din 5 decembrie.



Deprecierea nominala a leului pe parcursul ultimilor trei ani (cu circa 120% fata de euro) a redus bancnota cu cea mai mare valoare nominala - de 500.000 de lei - la echivalentul a mai putin de 13 euro. In mod normal, cea mai valoroasa bancnota ar trebui sa reprezinte echivalentul a macar 40-50 de euro, insa banca centrala a tot amanat emiterea bancnotei de un milion, temandu-se de perceptia negativa a publicului, care tinde sa o asocieze cu efecte inflationiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO