Eveniment

Bănicioiu: Avem stocuri de sânge, vă rugăm să nu luaţi în calcul anunţurile de pe Facebook

Bănicioiu: Avem stocuri de sânge, vă rugăm să nu...

Autor: Elvira Gheorghita

04.11.2015, 11:45 601

"Avem sprijinul medicilor din străinătate, avem sprijinul doctorilor din ţară, pe care îl vom folosi dacă medicii din Bucureşti se vor simţi epuizaţi. Vă rog să nu mai luaţi în seamă anunţurile de pe Facebook. Am primit ieri banane de au blocat uşa spitalului. S-a spus că ar fi nevoie de sânge grupa AB4. Revin, în acest moment nu avem nevoie de nimic, atunci când vom avea nevoie, vom face anunţ public noi. De asemenea, orice produse, medicamente, materiale sanitare sau orice vor oamenii să doneze, să ia legătura cu compania Unifarm, prin numărul de telefon anunţat încă de marţi. Nu refuzăm sprijinul nimănui, nu refuzăm ajutorul, dar nu putem primi şi folosi produse netestate", a spus ministrul Sănătăţii, aflat în vizită la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Întrebat dacă există sânge care a venit din Republica Moldova, ministrul Sănătăţii a răspuns afirmativ, dar a precizat că niciun produs din state extracomunitare nu poate fi folosi dacă nu este testat. "Ţinem situaţia sub control, nu poate intra în ţară sânge extracomunitar netestat", a mai spus Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu a adăugat că în România a sosit încă o echipă din Israel, alta decât prima, dar şi din Turcia.

"Sosesc echipe de medici din străinătate, acum avem o echipă nouă din Israel şi Turcia, secretarul de stat Dorel Săndesc se ocupă de aceasta. Un lucru este de subliniat, că toţi laudă prestaţia medicilor din România. În acest moment spunem că toţi pacienţii sunt stabili, dar dacă va fi nevoie, vom apela la medici din ţară sau din străinătate. Aşa cum am spus şi ieri, în prezent nu se poate lua în calcul transport pacienţilor în străinătate sau în ţară, din cauza afectării pulmonare grave", a mai spus Băncioiu.

Ministrul a arătat că, în prezent, în Bucureşti sunt centre de donare de sânge la Centrul de Transfuzie, la Spitalul Floreasca, Spitalul Militar Central şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Compania Naţională Unifarm va centraliza donaţiile către spitale şi le va distribui în funcţie de necesităţi şi de specificul unităţii, donaţiile putând fi anunţate la numărul de telefon 0742.143.751.

În urma incendiului din clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost rănite, majoritatea fiind internate.

În prezent, în spitalele din Capitală mai sunt 133 de pacienţi, dintre care 81 în stare critică şi gravă. Astfel, în Spitalul Universitar sunt 19 pacienţi, la Spitalul de Arşi - 26, Spitalul Floreasca - 14, Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 21, Spitalul Elias - 14, Spitalul Militar - 12, Spitalul "Grigore Alexandrescu" - 7, Spitalul "Sfântul Ioan" - 7, Spitalul Pantelimon - 4, Spitalul "Gerota" - 3, Spitalul "Agrippa Ionescu" - 6.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO