Eveniment

Basescu: Daca ar fi fost acum 10 ani, prindeam ultimul tren si puteam fi un contributor pentru pensiile private

Basescu: Daca ar fi fost acum 10 ani, prindeam ultimul tren si puteam fi un contributor pentru pensiile private

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Politic ar fi fost dificil sa discutam despre pensii private dupa ce piata a fost zguduita de falimentele Bankcoop, Bancorex, Banca Agricola, Caritas si FNI. Aceste "povesti vechi" nu se mai pot intampla.

18.09.2007, 19:00 29

"Pensiile private pot fi o poveste de succes astazi si pot deveni un element de catalizare a economiei romanesti si a bunastarii cetatenilor in perioada urmatoare," si-a inceput discursul presedintele Traian Basescu in cadrul seminarului "17 septembrie - startul pensiilor private obligatorii in Romania", organizat de Ziarul Financiar.
Un compromis politic rezonabil, legea pensiilor private a fost implementata in conditii acceptabile, dar nu suficiente, este de parere presedintele .
"In programul cu care actuala putere s-a instalat erau de retinut doua puncte cheie: introducerea cotei unice si intrarea in functiune a sistemului de pensii private. Daca primul a fost realizat imediat, cel de-al doilea a reusit sa fie implementat in conditii acceptabile", a declarat Basescu.
Influenta statului paternalist asupra economiei in ansamblu si asupra siste-mului de pensii in particular, s-a diminuat considerabil odata cu startul pensiilor private obligatorii.
Sistemul public de pensii puternic afectat de masivele pensionari anticipate, de managementul deficitar, de inechitatea in calculul pensiilor, precum si de natalitatea in continua scadere va fi inlocuit partial de sistemul pensiilor private, "un sistem sanatos si care creeaza conditii egale pentru toti", in opinia lui Basescu.
"Politic ar fi fost dificil sa discutam despre pensii private dupa ce piata a fost zguduita de falimentele Bankcoop, Bancorex, Banca Agricola, Caritas si FNI. Momentul lansarii credibile a pensiilor private a fost intarziat de aceste scandaluri," a declarat Basescu, adaugand ca aceste "povesti vechi" nu se mai pot intampla. "Regret ca nu am nicio posibilitate legala ca sa ma inscriu printre contributorii la fondurile de pensii. Daca ar fi fost acum 10 ani, prindeam ultimul tren si puteam fi un contributor la fondurile de pensii."
Rolul statului in evolutia viitoare a sistemului de pensii private va consta in sprijinirea si asigurarea conditiilor pozitive de dezvoltare a administratorilor de fonduri. "Este esential ca in continuare statul sa creeze conditii de evolutie pozitiva pentru companiile care au fost autorizate sa gestioneze fonduri de pensii. Dincolo de acest sprijin, trebuie ca, imediat ce va fi posibil, contributiile sa fie marite. Doi la suta este una dintre cele mai reduse contributii la fondurile de pensii", a cotinuat Basescu.
Introducerea pensiilor private va incuraja corectitudinea in piata muncii, este de parere presedintele. "Pensiile private vor incuraja corecta inscriere a salariilor pe cartea de munca si nu a unor salarii scriptice mai mici decat cele incasate. Angajatii nu trebuie sa mai accepte munca la negru".
In acest moment, deficitul consistent de forta de munca din Romania il face pe angajat mai puternic in fata angajatorului."Angajatul este mai puternic in fata angajatorului. Astfel ca angajatii nu trebuie sa se teama sa ceara trecerea integrala a salariilor pe cartea de munca", a conchis Basescu.


Ce au spus oficialii la startul sistemului de pensii private obligatorii

Oancea: Nu semnati doua acte de aderare
Concurenta intre fonduri si individualitatea conturilor sunt elementele principale ale sistemului de pensii private, a spus ieri Mircea Oancea, presedintele Comsiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP). Oancea a spus ca obiectivul principal al Comisiei este de acum supravegherea si controlul pietei, avand in vedere ca cea mai mare parte a legislatiei principale si secundare a fost elaborata. "Aceasta zi, in care incepe aderarea pentru pensiile private obligatorii, este foarte importanta pentru reforma sistemului de pensii. Comisia este pregatita in acest moment, legislatia a fost emisa, suntem gata de start", a mai spus presedintele CSSPP. El a spus ca sunt pana in acest moment 14 fonduri fonduri autorizate si 150.000 de agenti. Oancea a mai afirmat ca transparenta sistemului, fondul de garantare si prevederile legislative stricte sunt elemente de siguranta ale sistemului care vor face ca "evenimente nefericite" sa nu se mai intample pe piata financiara. Presedintele Comisiei i-a sfatuit pe viitorii participanti sa nu se grabeasca, sa citeasca toate prospectele , sa ceara informatii de toate institutii si sub nici o forma sa nu semneze doua acte de aderare. "Oricine semneaza doua acte de aderare va ramane sa fie alocat prin tragere la sorti, dupa ce se incheie perioada de aderare, pe 17 ianuarie", a spus Oancea. Ofertele fondurilor sunt disponibile pe www.csspp.ro, dar si pe www.zf.ro.

Vosganian: Pensia medie in 2020 va fi de 800 de euro
Pana in 2020 se prevede ca pensia medie sa ajunga in Romania la 800 de euro fata de 100 de euro acum, conform datelor prezentate ieri de Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. "Salariul mediu net ar putea ajunge in 2020 la 1000 de euro pe luna in Romania (fata de 350 de euro acum - n.red.), iar pensia medie va reprezenta 80% din castigul salarial. Din acesti 80%, 50% vor fi pensia publica, iar 30% vor proveni din pensii private, obligatorii si facultative", estimeaza ministrul economiei si finantelor. Vosganian a dat asigurari ca cele doua procente din salariul brut pe care le platesc angajatorii in contul angajatilor si care vor merge in administrare privata vor fi prima plata ca ordine in conturile statului. "Cei 2% vor fi primii indestulati", a explicat ministrul. Astfel, angajatorii nu vor putea evita in niciun fel plata contributiilor pentru pensii private. Ministrul economiei estimeaza ca in 20 de ani se vor strange active in fondurile de pensii private de 20 de miliarde de euro. "Piata este cea mai buna solutie inclusiv pentru sistemul de pensii. Statul trebuie sa devina din detinator al monopolului, un garant al desfasurarii corecte a competitiei. Statul trebuie sa retraga din economie", a mai spus Vosganian. Ministrul a mai spus ca listarea actiunilor companiilor de stat pe bursa de valori se desfasoara conform programului, prima fiind Transgaz, care va incepe pe 15 noiembrie.

Pacuraru: Va creste corectitudinea pe piata muncii
Introducerea pilonului II de pensii era mai mult decat obligatorie, avand in vedere ca Romania este exemplul patent al crizelor sistemelor publice de pensii, a spus ieri Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru. Numarul de pensionari a ajuns sa fie in Romania mai mare decat numarul de angajati, ca urmare a pensionarilor anticipate, dar si a neincadrarii ca si salariati cu plata aferenta a numerosi angajati de la companii. Pe de alta parte, nu trebuie sa punem "fericirile pilonului II" pe seama "nefericirilor pilonului I", a avertizat ministrul. "Trebuie identificate clar resursele de finantare pentru urmatorii ani si construit un sistem stabil, pentru ca sistemul privat si cel public sunt legate", a mai spus Paul Pacuraru. Ministrul se asteapta ca, urmare a introducerii pensiilor private obligatorii, sa creasca corectitudinea pe piata muncii, iar contractele de munca sa fie corect inregistrate, la adevarata valoare. De asemenea, ministrul Muncii a spus ieri ca toate lucrurile sunt in grafic in ceea ce priveste fondurile private de pensii. Si ministrul Paul Pacuraru a spus, la fel ca si presedintele Basescu, ca ar fi contribuit la unul dintre fondurile private de pensii daca ar fi avut varsta si s-a intrebat ce pensii ar primi daca ar contribui cu cate 100 de euro pe luna timp de 20 de ani. Conform Ghidului de pensii private editat de Ziarul Financiar, la un randament de 9% pe an, pensia ar putea ajunge la 560 de euro.

Barbu: Si actualii pensionari vor beneficia de acest sistem
Exista posibilitatea ca la un randament mediu anual de 8%, valoarea capitalizarii fondurilor de pensii private sa ajunga in 2020 la 75 de miliarde de RON (22 de miliarde de euro la cursul de acum- n. red.), a spus ieri deputatul Gheorghe Barbu, fost ministru al muncii, presedinte al Comisiei de Munca si Protectie Sociala. Barbu a fost ministru in perioada in care au fost modificate legile fondurilor de pensii facultative si obligatorii, fiind unul dintre sustinatorii fondurilor de pensii private. El spune ca, prin presiunea pe care o vor face angajatii asupra angajatorilor pentru a le fi platite integral contributiile sociale aferente salariilor, veniturile bugetului public de pensii vor creste, iar actualii pensionari vor beneficia practic in acest fel de introducerea fondurilor de pensii private. De asemenea, investitiile pe care le vor face aceste fonduri in economie, prin bursa sau prin achizitiile de obligatiuni, vor crea noi locuri de munca. Barbu a tinut sa aminteasca despre istoria lunga si plina de ezitari a legiferarii sistemului, dar si faptul ca, asa cum este construit sistemul in acest moment, este foarte important ca cei care adera la fondurile private de pensii au garantata suma contribuita minus contributiile platite.
De asemenea, fondul de garantare si faptul ca niciun fond privat de pensii nu poate da faliment sunt elemente importante ale sigurantei sistemului.

Toncescu: Vom supraveghea indeaproape agentii si brokerii
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care supravegheaza o piata de 2 miliarde de euro, de unde provin majoritatea companiilor care au investit in societati de administrare a fondurilor de pensii private, spune ca va urmari indeaproape agentii de asigurare implicati in vanzarea de pensii private. "Prudentialitatea specifica gestionarii activitatii de asigurare se va manifesta si in acest sector. Agentii de asigurare, persoane fizice care au o expertiza in intermedierea produselor de asigurare, vor actiona ca agenti de marketing in cooptarea aderentilor la fondurile de pensii administrate privat", a spus Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Toti agentii care vand asigurari de viata sau pensii private vor trebui anuntati la CSA si inscrisi intr-un registru special. "Deschiderea registrelor de catre asiguratori, agentii de asigurare persoane juridice, brokerii de asigurare si/sau de reasigurare si consolidarea acestora la nivelul unui Registru deschis si mentinut de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este primul pas in procesul de profesionalizare a intermediarilor in asigurari", a spus presedintele CSA. Motivul crearii acestui regtistru special sunt "unele practici de concurenta neloiale sau de incalcare a mandatului primit", a explicat Angela Toncescu, care a mai anuntat ca CSA este dispusa sa ofere sprijin logistic si legislativ Comisiei de Pensii Private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO