Eveniment

Batalie pentru finantarea contractului cu Bechtel

11.02.2004, 00:00 14



Ministerul Transporturilor a primit oferte de finantare pentru prima parte a autostrazii Bechtel din partea a sase consortii de banci straine, a declarat ieri Marius Bota, secretar de stat in ministerul de resort. Printre ofertanti se numara JP Morgan, Deutsche Bank, ING, ABN Amro, Citibank si Raiffeisen, fiecare dintre banci optand pentru o oferta in consortiu.



Pachetul de finantare, in valoare de 509 mil. euro acopera primii doi ani de constructie a autostrazii. Din aceasta suma, 152 mil. euro vor fi garantate de banca americana US Eximbank, restul urmand sa beneficieze de garantia statului roman. Creditul urmeaza sa aiba o scadenta de 10 ani, cu o perioada de gratie de patru ani. Castigatorul licitatiei va fi desemnat saptamana viitoare, a mai spus Bota.



Potrivit documentelor de la Camera Deputatilor, contractul cu Bechtel are o valoare de 3,433 mld. euro, compania americana avand ca asociat compania Enka Insaat Ve Sanayi din Turcia. Aceasta este cea de-a treia suma vehiculata dupa ce, la anuntul oficial al contractului s-a vorbit de 2,5 mld. dolari, iar ordonanta de guvern care aproba contractul, Finantele sunt abilitate sa imprumute 2,8 mld. dolari pentru constructia autostrazii.



Ordonanta de Urgenta privind contractul cu Bechtel a intrat ieri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor care a amanat votul final din cauza prelungirii dezbaterilor. In cadrul discutiilor, opozitia a prezentat mai multe obiectii fata de acest contract. Anca Boagiu (PD) a amintit ca acest contract, semnat cu o firma americana, risca sa provoace un scandal international dupa ce UE a contestat procedura negocierii cu o singura firma. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO