Eveniment

BEI: Romania va trebui sa investeasca mult in infrastructura si in energie

27.11.2007, 19:27 20

Faptul ca Romania este membru al Uniunii Europene de la inceputul acestui an, devenind astfel si actionar al bancii europene, permite contractarea de credite mai avantajoase, la dobanzi mai mici, precum si extinderea sectoarelor eligibile, cum ar fi cel privat.
In plus, plafonul maxim de creditare anual a urcat la un miliard de euro fata de o medie de 600 de milioane de euro pe an pentru perioada 2002 - 2005.
"Sectorul energetic acopera in acest moment 4,6% din totalul creditelor acordate Romaniei, insa consideram ca acest nivel va creste, pana la 10%-15% din total, BEI sprijinind atat investitiile in energie din surse regenerabile, cat si pe cele pe baza de combustibil fosil", a spus Matthias Kollatz-Ahnen.
La nivelul statelor membre ale UE, 27 per total, ponderea creditelor atrase de catre sectorul energetic este de circa 10%, fiind de asteptat o crestere vizibila in urmatoarea perioada, dupa cum a precizat el.
Din 1990 pana azi, BEI, banca specializata pe finantarea marilor proiecte de infrastructura ale statelor membre ale UE, a acordat Romaniei un credit total de cinci miliarde de euro, din care 64%, respectiv 3,2 miliarde de euro, au avut ca destinatie proiecte de infrastructura, rutiera, de cale ferata sau maritima.
Vicepresedintele bancii a explicat ca ponderea mare a proiectelor de infrastructura in totalul creditarii este normala, tinand cont si de experienta celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
Cel mai mare credit obtinut de Romania de la BEI are o valoare de
450 de milioane de euro si este destinat reabilitarii a circa 1.100 de kilometri de drumuri nationale. In total, banca europeana a finantat pana acum 64 de proiecte locale.
Dupa infrastructura, cea mai mare pondere in total, de 12,7%, respectiv
638 mil. euro, au avut-o creditele acordate proiectelor de mediu si municipalitatilor, in special pentru dezvoltarea retelelor de apa si de canalizare.
Spre comparatie, Bulgaria a beneficiat pana acum de finantari totale de 1,6 mld. de euro de la BEI, proiectele de infrastructura acoperind peste 50% din total.
"Consideram ca cele doua state (Romania si Bulgaria - n.r.) prezinta anumite similitudini in ceea ce priveste atat ponderile creditelor BEI pe sectoare, cat si prioritatile lor de dezvoltare, infrastructura fiind una dintre cele mai importante", a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Cormac Murphy, seful diviziei Bulgaria, Romania si Cipru, in cadrul BEI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO