Eveniment

BERD: Sectorul real estate, tot mai atractiv

04.07.2007, 18:07 21

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat finantari de 245 de milioane de euro pe piata locala, in primele sase luni ale acestui an, a declarat ieri Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania. Finantarile au fost acordate pentru un numar total de 12 proiecte.
"Pentru intreg anul, credem ca vom acorda finantari pe proiecte in valoare totala de 350-400 de milioane de euro", a spus Gacek, precizand ca evolutia din prima jumatate a anului si proiectele aflate in discutie arata ca aceasta tinta este viabila.
Conform declaratiilor sale, sectoarele energetic, financiar si companiile romanesti in general prezinta cel mai mare interes pentru institutia financiara europeana, iar sectorul de real estate, mai ales dezvoltarea de spatii logistice, devine un domeniu tot mai atractiv.
De altfel, ultimul proiect finantat de BERD, pentru care acordul a fost semnat chiar ieri, este un imprumut de 80 de milioane de euro acordat dezvoltatorilor GTC si Aura Investments, din care 35 mil. euro reprezinta creditul acordat de BERD si 45 mil. euro cel dat de Raiffeisen Zentralbank Austria.
Pana acum, BERD a finantat atat direct, cat si indirect sectorul de real estate. Acordul semnat ieri cu GTC este pentru BERD al treilea cu aceasta companie.
In plus, BERD a finantat mai multe fonduri de private equity care au investit in proiecte imobiliare, cum ar fi Global Finance sau Accession Fund. In prezent, portofoliul de finantari acordate de BERD pe piata locala cumuleaza active de 3,6 miliarde de euro. Sectorul cu cele mai multe proiecte finantate este cel al serviciilor financiare, unde portofoliul BERD este de aproape un miliard de euro.
Hildegard Gacek a declarat ca sectorul energetic reprezinta in acest moment unul dintre domeniile cu cel mai mare potential pentru a primi finantari din partea BERD, pentru ca are nevoie de fonduri de aproximativ 2,7 miliarde de euro, conform unor estimari.
"Guvernul a ales sa nu foloseasca fondurile post-aderare pentru finantarea sectorului energetic, ceea ce ne lasa suficient spatiu de actiune in acest domeniu", a mai spus directorul BERD pentru Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO