Eveniment

Berea va fi scoasa de pe lista bauturilor alcoolice

21.02.2003, 00:00 21

Ministerul agriculturii, alimentatiei si padurilor (MAAP) va elabora un act normativ prin care berea va fi scoasa de pe lista baturilor alcoolice, a declarat Tudorel Balta, director in cadrul ministerului.
"Ministerul va va fi alaturi de Asociatia Berarilor, fiindca e adevarat ca in restul Europei berea nu mai e considerata produs alcoolic. Celelalte norme eliberate de alte ministere vor trebui sa tina cont de aceasta norma pe care o vom elibera noi," a spus Balta. Totusi, el a spus ca eliberarea berii de accize nu tine de competenta MAAP.
El a raspuns astfel directorului general al producatorului de bere United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg), Isaac Sheps, care a spus ca Asociatia Producatorilor de Bere din Romania "se lupta cu Guvernul Romaniei pentru a reglementa acest sector dupa modelul Uniunii Europene."
"Berea trebuie scoasa din randul bauturilor alcoolice datorita accizelor. Includerea berii in categoria bauturilor nu se justifica, mai ales ca in acest sector nu exista piata neagra. Daca piata este mai libera, este clar ca se va inregistra o crestere considerabila," a spus Sheps.
El a exemplificat prin faptul ca, in Romania se consuma, anual, 50 litri de bere pe cap de locuitor, in timp ce consumul este dublu in Danemarca.
Tuborg se numara printre companiile care si-au dezvoltat businessul prin intermediul unei finantari din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Investitia totala realizata de Tuborg imrepuna cu BERD se ridica la 75 milioane de dolari. Compania va investi anul acesta alte 10 milioane de dolari pentru a-si mari capacitatea de productie de la 750.000 hectolitri la 900.000 hectolitri. 
De asemenea, in Romania au mai beneficiat de finantare grupul Danone, producatorul de sucuri naturale Parmalat si producatorul de drojdie Rompak.
"Dorim sa sprijinim dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din agricultura," a declarat directorul adjunct Gilles Mettetal. "Intentia noastra este aceea de a lucra mai mult cu companii locale decat cu companiile multinationale," a adaugat el.
Mettetal a dat exemplul companiei croate din industria alimentara Podravka Koprivnica, producatorul marcii Vegeta, care, dintr-o companie nationala a devenit companie internationala.
"Nu trebuie sa fie companii multinationale pentru a dezvolta afaceri transfrontaliere. Nu ne uitam neaparat la cele mai mari, ci la cele mai bune companii," a declarat spus Mettetal.
BERD dispune de o finantare de 96 milioane de euro pe care ii va distribui prin intermediul a sase banci- Alpha Bank, BCR, Banca Translivania, Banc Post, Raiffeisen si Volksbank.
Mettetal a spus ca BERD poarta discutii cu mai multe intreprinderi, insa nu a dorit sa precizeze nici un nume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO