Eveniment

Bine că e pe plus: Trimestrul doi are o creştere de 0,2%-0,3%, chiar dacă este în scădere

Guvernul revizuieşte în scădere estimarea de creştere a PIB pentru T2, de la 0,3%-0,4% la 0,2%-0,3%

Autor: Cristian Hostiuc

13.08.2011, 14:46 667

Guvernul a revizuit în scădere estimarea privind creşterea PIB pentru trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, de la 0,3%-0,4%, cât antipase iniţial, la 0,2%-0,3%, conform declaraţiilor unor surse oficiale citate de Mediafax, acesta fiind al treilea trimestru cu plus în faţă pentru economia românească.

"Estimarea de creştere economică este revizuită la acest moment în uşoară scădere, la 0,2-0,3%, fără să existe totuşi datele finale. Se speră însă într-o performanţă mai bună în trimestrul al treilea, datorită producţiei agricole, astfel încât ţinta unei creşteri economice de 1,5% pentru întregul an să fie atinsă", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

La sfârşitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în ultima misiune de evaluare.

Institutul Naţional de Statistică va publica marţi la ora 9 rezultatul pentru al doilea trimestru. Dacă INS va confirma această estimare, de plus 0,2%-0,3%, atunci ar fi al treilea trimestru consecutiv în care economia creşte, chiar dacă acest plus nu este extrem de consistent.

Primul trimestru a fost mai bun decât se aşteptau analiştii, iar trimestrul doi a încetinit pe fondul turbulenţelor din Europa care au determinat o reducere a cererii.

Estimarea de creştere pentru acest an este de 1,5%, iar în lipsa revenirii consumului doar agricultura mai poate ridica cifrele. În toată Europa statele îşi revizuiesc în scădere estimările pentru acest an, fiind nevoite să taie din cheltuieli, pentru a nu-şi înrăutăţi şi mai mult situaţia datoriilor.

În ultimii doi ani, economia românească a fost ridicată "din groapa" în care a căzut o dată cu venirea crizei doar de exporturi, care au atins în 2010 şi 2011 maxime istorice.

Din păcate, consumul nu a reuşit să îşi revină atât de repede. Confruntaţi cu scăderea veniturilor şi cu ştirile negative, oamenii au tăiat din cheltuieli, iar cei care au rămas cu bani în plus, i-au depus la bancă.

În afara unor măsuri punctuale, guvernul nu a ieşit cu un plan naţional de relansare a consumului şi a încrederii populaţiei în economie.

Pentru 2012, economia este prevăzută să crească cu 3%-4%, dar dacă situaţia din Europa se va înrăutăţi, atunci aceste estimări vor fi revizuite în scădere.

Băncile nu au folosit dobânzile, respectiv scăderea substanţială a lor, pentru a relansa creditarea care, ulterior, ar fi dus la revenirea consumului.

În continuare, dobânzile la credite depăşesc 12% pe an la lei, nivel dublu faţă de preţul pe care îl plătesc la depozite. Inflaţia, care a fost o problemă o dată cu creşterea TVA în iulie 2010, începe să scadă substanţial spre 5%, de la 8%, odată cu temperarea creşterii preţurilor la produsele alimentare.

Ieftinirea surprinzătoare a produselor alimentare în iunie a dus la scăderea preţurilor de consum cu 0,3% faţă de luna mai, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, iar rata anuală a inflaţiei a coborât sub pragul de 8%.

Evoluţia preţurilor produselor alimentare nu a contenit să-i ia prin surprindere pe analişti în acest an, dar şi pe BNR. Dacă până în mai ascensiunea preţurilor la produsele alimentare a fost subestimată, în iunie a surprins- de această dată pozitiv - scăderea preţurilor la alimente cu preţuri volatile.

Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunară de 0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%, surpriza venind atât dinspre magnitudinea deflaţiei preţurilor alimentelor, cât şi din devansarea momentului în care a început.

"Datele privind inflaţia sunt mult mai bune decât aşteptările. Factorul esenţial a fost evoluţia preţurilor volatile, pe care nimeni nu le-a estimat corect. Surpriza a venit de la preţul legumelor care a scăzut foarte mult. Dacă în 2010 cartoful crea probleme pe inflaţie, acum a ajutat inflaţia. Preţul cartofilor a scăzut mult", a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Preţurile produselor alimentare au scăzut în iunie cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 7,93%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO