Eveniment

Blaga ofera explicatii neconvingatoare pentru retinerea pasapoartelor

05.08.2005, 21:29 17

Ministrul administratiei si internelor Vasile Blaga a incercat ieri sa faca lumina in cazul noilor prevederi referitoare la calatoria in strainatate in urma carora aproape 4.000 de romani au ramas fara pasaport, dar, in ciuda explicatiilor oferite, nu a reusit acest lucru.

Ministrul a declarat ca suspendarea pasapoartelor pentru persoanele care au depasit termenul legal de sedere in strainatate este prevazuta in legislatia romaneasca din urma cu doi ani. "Masura a fost instituita in urma cu doi ani, prin Ordonanta de Guvern 84/2003, deci nu e nici noua, nici necunoscuta si nu se actioneaza retroactiv", a spus Blaga. El a adaugat ca singura diferenta o reprezinta faptul ca in vechea guvernare aceasta reglementare nu a fost pusa in aplicare.

Blaga nu a explicat insa de ce subordonatii sai nu au aplicat ordonanta macar de la inceputul anului 2005, de cand este ministru si nici nu a dat explicatii referitoare la faptul ca, prin retinerea pasaportului, romanii nu vor putea calatori in tari care nu apartin spatiului Schengen, nici macar in Bulgaria.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki a atras atentia asupra faptului ca retinerea pasaportului in astfel de cazuri este o sanctiune prea dura si ca nu este normal ca unei persoane care a stat, in Italia de exemplu, mai mult decat ar fi avut dreptul sa-i fie interzis sa calatoreasca spre exemplu in Bulgaria.

In plus, legea nu prevede expres ca pasaportul trebuie sa fie retinut daca o persoana a depasit termenul legal de sedere in strainatate, ci spune ca se poate suspenda pasaportul.

Ministrul sustine ca ordonanta adoptata recent de guvern de fapt relaxeaza conditiile privind suspendarea temporara a pasaportului. "Noi am relaxat regimul suspendarii folosirii pasapoartelor simple in sensul ca am stabilit ca masura se aplica numai in cazul in care nu se poate justifica depasirea termenului de sedere in strainatate", a explicat Blaga.

El spune ca romanii care vor sa plece in vacanta nu au probleme la trecerea frontierei nici la plecare, nici la intoarcere. "Daca un cetatean merge ca turist afara si are voucher, are un bilet pentru o statiune, n-o sa-i mai cerem si bani, nu este obligat sa aiba bani la el, se poate incadra in serviciile care-i sunt oferite", a explicat Blaga.

In ceea ce ii priveste pe oamenii de afaceri, ministrul de interne sustine ca nu are nimic impotriva ca acestia sa fie exceptati de la indeplinirea acestor conditii de prezentare a unei sume limita convertibile in valuta. Blaga considera insa ca trebuie avut in vedere ca om de afaceri poate fi considerat si cel care detine o asociatie familiala, si cel care "este angajator pe teritoriul romanesc si are oameni pe care ii plateste".

Oamenii de afaceri nu au solicita insa niciodata sa nu mai fie nevoiti sa prezinte o suma de bani la iesirea din tara, ci au apreciat ca este umilitoare prevederea potrivit careia trebuie sa solicite partenerilor straini sa le trimita invitatii pentru a participa la o intalnire de afaceri.

"Aceste conditii de calatorie respecta Conventia Schengen. Daca ne vom conforma, incepand cu 1 ianuarie 2007, toti cei 22 de milioane de romani vom castiga dreptul de a calatori, lucra si trai acolo unde doresc in UE?", a mai spus Blaga.

In punctele de trecere a frontierei din vestul tarii au disparut cozile din primele trei zile de la 1 august de cand se aplica noua reglementare privind retinerea pasapoartelor pentru ca unii dintre romani au decis sa nu mai intre in tara si sa se intoarca in tarile de unde veneau, iar altii au gasit alta modalitate de a se reintoarce in Romania. Ei isi declara pierdute pasapoartele si primesc, de la ambasade, un titlu de calatorie cu care intra in tara.

In ultimele zile au fost ridicate aproximativ 4.000 de pasapoarte. Mai mult de jumatate din romanii ramasi fara pasapoarte sustin ca au acte pentru a justifica depasirea termenului de sedere in strainatate, dar nu le pot folosi la granita, ci trebuie sa mearga cu ele la serviciile locale de profil, unde sa demonstreze ca nu au incalcat legea. Ei trebuie sa traduca actele respective si sa stea la cozile de la directiile de pasapoarte.

Ministrul de Interne estimeaza ca vor fi restituite peste 2.000 de pasapoarte si ca se va scurta perioada de analiza a pasapoartelor retinute, in prezent fiind stabilita o perioada de asteptare de 15 zile.



Oamenii de afaceri insista

Oamenii de afaceri considera inacceptabila obligativitatea de a prezenta o invitatie din tara de destinatie atunci cand pleaca in calatorii de afaceri in strainatate, a declarat ieri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, dupa o intalnire cu vicepremierul George Copos. "Este adevarat ca acordul Schengen prevede documente care sa probeze calitatea de om de afaceri. Vom propune ca aceste documente sa fie emise de institutiile romanesti si sa nu stam la cheremul unor invitatii din strainatate", a afirmat Pogonaru. Mai multi oameni de afaceri, printre care s-au numarat Ion Tiriac si presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood, s-au intalnit ieri cu vicepremierul George Copos pentru a discuta noile reglementari referitoare la circulatia oamenilor de afaceri romani in strainatate. Copos s-a aratat optimist ca situatia va fi rezolvata favorabil pentru oamenii de afaceri, mentionand ca exista o propunere concreta din partea mediului privat. "Cred foarte mult in ministrul Vasile Blaga si in omul Blaga si cred ca va gestiona foarte bine aceasta situatie. Problema s-a discutat si astazi (ieri - n.r.) in guvern", a spus Copos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO