Eveniment

BM: Atentie la creditarea in valuta

31.05.2007, 18:46 15

Banca Mondiala (BM) estimeaza incetinirea ritmului de crestere economica in Romania la 6,2% in acest an, nivel inferior prognozelor anuntate de autoritatile romane si Fondul Monetar International.
Avansul PIB va incetini in urmatorii doi ani la 6% si, respectiv, 5,8%, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.
Produsul Intern Brut (PIB) estimat de Banca Mondiala este calculat in dolari, la nivelul preturilor din 2000.
De asemenea, institutia internationala prognozeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 10,8% din PIB, nivelurile anticipate pentru urmatorii doi ani fiind de 10% si, respectiv, 9,3% din PIB.
Pentru anul trecut, Banca Mondiala indica o crestere de 7,5% si un deficit de 10,5%. Autoritatile romane au anuntat pentru 2006 un avans al PIB de 7,7% si un deficit de cont curent de 10,3% din PIB. In 2007, cresterea economica anticipata de autoritatile de la Bucuresti este de 6,5%, iar pentru urmatorii doi ani de 6,3% si, respectiv, 5,9%.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, estimarile sunt de 11,5% pentru acest an, urmand ca in 2008 si 2009 sa scada cu cate 0,1 puncte pe an.
Prognoza Fondului Monetar International privind cresterea economica a Romaniei este mai optimista decat cea a Bancii Mondiale, avansul PIB fiind estimat pentru acest an la 6,5%-7%, nivel usor mai ridicat decat cel anuntat la inceputul acestui an si decat potentialul, de 6,25%-6,5%.
De asemenea, FMI estimeaza pentru 2007 un deficit de cont curent de 11,5% din PIB, putand atinge chiar nivelul de 10,5% din PIB, apropiat de cel din 2006, in cazul in care deficitul bugetar s-ar situa in intervalul considerat prudent de FMI, respectiv 1-1,5%.
Expertii Bancii Mondiale s-au aratat ingrijorati si de expunerea pe valuta a circa jumatate din totalul imprumuturilor contractate de institutiile de credit din Romania, Ungaria, Ucraina si statele baltice.

Rectificare bugetara in doua saptamani
Membrii Guvernului au prezentat, in sedinta de ieri, propriile estimari privind fondurile bugetare suplimentare de care au nevoie pentru proiecte aflate in derulare sau care urmeaza sa fie lansate, iar o prima rectificare bugetara va fi efectuata in cel mult doua saptamani. "S-a discutat despre necesitatile pe care le are fiecare minister si urmeaza ca, in baza fondurilor Ministerului Finantelor, sa fie prezentata, in maximum doua saptamani, o rectificare bugetara", au declarat surse ministeriale. Rectificarea va presupune cresterea veniturilor cu 0,3% din PIB si diminuarea cheltuielilor cu 0,2 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO