Eveniment

BM: Reforma pensiilor nu mai poate intarzia

25.04.2003, 00:00 13

Sistemul actual de pensii din Romania nu este sustenabil pe termen lung, intrucat numarul contributorilor este mult mai redus decat cel al pensionarilor, iar Guvernul trebuie sa ia cat mai repede masuri de reforma, a declarat ieri directorul Biroului Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad.
"Pe masura ce trece timpul, reforma sistemului de pensii va fi din ce in ce mai grea. Romania s-a angajat incet si cu prudenta in reforma sistemului de pensii, dar acesta inregistreaza in continuare un deficit important si multi dintre asigurati au pensii foarte mici", a afirmat Alahdad, in cadrul unei conferinte privind sistemele de pensii din Europa Centrala si de Est, organizata de Raiffeisen Bank si publicatia Global Pensions.
El a precizat ca intelege decizia Guvernului de a introduce pensiile ocupationale inaintea celor obligatorii administrate privat, intrucat aceasta masura va permite stabilirea increderii intr-un alt sistem decat cel centralizat.
"Nu este un fapt negativ daca reforma este prudenta, dar acest lucru nu trebuie sa duca la inactivitate. Important este rezultatul final, adica realizarea reformei, absolut necesara atunci cand o mare parte a populatiei traieste sub limita saraciei", a mentionat Alahdad.
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sarbu a admis ca Romania a inceput mai tarziu decat alte state reforma sistemului de pensii. El a mentionat ca legislatia in domeniu este in curs de elaborare si va fi trimisa pentru aprobare Parlamentului.
"Din evaluarile noastre, la sfarsitul lunii mai vom putea trimite Parlamentului proiectul de lege privind pensiile ocupationale, care ar putea fi adoptat pana la sfarsitul acestui an. In ceea ce priveste Legea fondurilor universale de pensii, aceasta va fi transmisa catre Parlament in perioada februarie-martie a anului viitor, si ar putea fi adoptata pana la sfarsitul anului 2004", a precizat Sarbu.
Sistemele moderne de pensii sunt cele care cuprind si alti "piloni" in afara celui traditional, administrat de stat, care este practicat si in Romania.
Asa-numitul pilon doi este un sistem de contributii obligatorii, administrat insa de fonduri private de pensii. Astfel, o parte din contributia obligatorie pentru asigurari sociale platita de salariati este dirijata catre fondurile de pensii, care utilizeaza sumele pentru investitii.
Cel de-al treilea si ultimul sistem este cel privind pensiile voluntare, pentru care Ministerul Muncii a elaborat proiectul de lege mentionat.
Presedintele fondului de pensii Raiffeisen din Croatia, Demir Lamza, a prezentat modul in care Croatia a introdus pilonul doi in sistemul de pensii, la sfarsitul anului 2001.
Sistemul de pensii de stat din Croatia se confrunta cu probleme similare celui din Romania, cum ar fi un numar redus de platitori fata de cel al pensionarilor, pensiile erau in scadere iar multi salariati evitau plata contributiilor. Cota de pensii aplicata asupra salariului era insa de 19,5%, cu circa 15 puncte mai redusa ca in Romania.
 "Nimeni nu dorea sa plateasca bani catre un fond de pensii aflat in dificultate si despre care toata lumea credea ca nu va rezista, astfel ca multi nu ar fi apucat sa isi incaseze pensiile", a spus Lamza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO