Eveniment

BNR: Cresterea salariilor a luat fata productivitatii in ultimii trei ani

BNR: Cresterea salariilor a luat fata productivitatii in ultimii trei ani

Click pentru imaginea intreaga

24.12.2007, 17:47 50

Salariul real din industrie a crescut cu 11% (peste ritmul inflatiei din industrie) in primele noua luni ale acestui an, in timp ce productivitatea din acelasi domeniu a fost de circa 6%-7%, potrivit studiului citat.
"Analiza evolutiei si determinantilor salariilor in perioada 1998-2007 arata ca acestea au avut, pana la sfarsitul anului 2004, o dinamica moderata din perspectiva corelatiei cu productivitatea muncii. Ulterior acestei perioade insa dinamica salariilor a accelerat, in special a celor din sectorul public", noteaza Oana Aristide, economist in Directia Modelare si Prognoze Macroeconomice a BNR si autoarea studiului.
Situatia nu este valabila doar in industrie, ci si la nivelul intregii economii: salariile cresc mai repede decat productivitatea, mai ales atunci cand veniturile se masoara in euro (din cauza aprecierii leului fata de euro, in ultimii trei ani).
Majorarile salariale peste ritmul productivitatii reprezinta o "pierdere de competitivitate", despre care studiul afirma ca se regaseste atat in inflatie, cat si in deficitul comercial (import-export).
Cresterea salariilor in euro este o cauza importanta pentru deficitul comercial, in timp ce diferentialul salarii-productivitate explica, intr-o mai mica masura, cresterea preturilor, afirma studiul.
Salariile din sectorul bugetar au crescut puternic in ultimii ani, mult peste media din economie, dupa cum afirma si studiul BNR. De exemplu, functionarii din administratia publica s-au situat constant in ultimii doi ani pe primul loc in topul cresterilor salariale din intreaga economie.
Datorita acestor cresteri rapide, functionarii au ajuns sa castige acum cu 70% peste salariul mediu net pe economie. Explozia salariala din domeniul administratiei publice a inceput cu anul 2005, dupa ce in perioada 2000-2004 salariul din administratie il depasea cu doar 40% pe cel mediu pe economie.
BNR afirma ca salariile in crestere rapida din sectorul public au inceput sa puna presiune si pe cele din mediul privat. "Rezultatul analizei indica influentarea salariilor din sectorul privat de catre salariile din sectorul public", potrivit studiului. Concluzia BNR este asemanatoare cu cea exprimata de FMI in vara acestui an, cand Fondul a aratat ca salariile din sectorul bugetar le distorsioneaza pe cele din mediul privat.

Vosganian: Salariile vor creste moderat la anul

Salariile vor avea un ritm moderat de crestere in 2008, sustine ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de agentia Mediafax. "Oamenii trebuie sa se obisnuiasca: nu vor mai fi cresteri salariale substantiale, cu 20-30%, ci doar in acord cu cresterea economica", a subliniat Vosganian. El a mai spus ca, "in ciuda previziunilor alarmiste", preturile la energie nu vor creste spectaculos anul viitor. "Pentru sectorul energetic, 2008 va fi anul modernizarilor, al privatizarilor si al investitiilor. In 2007 am reusit sa stabilizam preturile la energie si vom continua sa le mentinem la acest nivel, in masura in care conditiile pietei internationale din domeniu vor ramane neschimbate. Urmarim ca cresterea preturilor la energie sa nu se abata de la tinta inflatiei", a afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO