Eveniment

Bogatiile pamantului aduc statului cu 18% mai putin

20.01.2010, 23:10 86

Valoarea redeventelor incasate de stat din exploatarile minieresi petroliere a scazut anul trecut cu peste 18%, potrivitestimarilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), unuldintre motivele principale fiind diminuarea cantitatilor extrasepentru majoritatea substantelor minerale.

Astfel, ANRM crede ca in 2009 valoarea totala a redeventelor vafi de 1,06 mld. lei (252 mil. euro), cu 18,4% mai mici fata devaloarea din 2008, de 1,3 mld. lei (354,8 mil. euro).

Cea mai mare parte a redeventelor incasate vin din petrolul sigazele extrase in principal de doua companii: Petrom si Romgaz,respectiv 890 mil. lei.

"Scaderea cuantumului redeventei miniere achitate in 2009 fatade 2008 este cauzata de micsorarea cantitatilor exploatate lamajoritatea substantelor minerale si cresterea numaruluioperatorilor economici cu datorii la plata redeventei miniere.Pondere mare au datoriile reprezentand redeventele marilor companiisi societati care functioneaza sub autoritatea MinisteruluiEconomiei, Comertului si Mediului de Afaceri", spun reprezentantiiANRM.

Exxon, Total, Chevron si MOL, cu ochii pe MareaNeagra

Valoarea redeventei petroliere a fost mai scazuta in contextulunui pret mai mic al petrolului, dar si al unei productii dehidrocarburi in scadere.

In ceea ce priveste licitatiile pentru concesionarea a 11perimetre din Marea Neagra, dintre care cinci perimetre sunt inarealul care a revenit Romaniei ca urmare a deciziei Curtii de laHaga, ANRM spune ca 16 companii, printre care se numara gigantiprecum ExxonMobil, Total, Chevron sau MOL, sunt interesate delucrari de explorare.

Spre exemplu, ExxonMobil deja a investit 50 de milioane dedolari in Marea Neagra in cadrul lucrarilor pe care le face alaturide Petrom, cea mai mare companie locala.

Potrivit calendarului Agentiei Nationale pentru ResurseMinerale, la jumatatea acestui an ar trebui sa inceapa negocierilepentru perimetrele adjudecate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO