Eveniment

Briefingul zilei

09.10.2023, 00:04 38

» Camera de Comerţ Româno - Germană: Suntem împotriva interferenţei grupurilor de interese economice în deciziile editoriale

Camera de Comerţ Româno – Germană (AHK România) afirmă într-un mesaj că susţine libertatea de exprimare a jurnaliştilor şi separarea clară între partea comercială şi cea editorială din presă. 

„Suntem împotriva interferenţei grupurilor de interese economice în deciziile editoriale, trebuie garantată o separare clară între partea comercială şi cea redacţională. Susţinem libertatea de exprimare şi, deci, libertatea de gândire”, au transmis reprezentanţii AHK la solicitarea Ziarului Financiar. 

De asemenea, reprezentanţii oamenilor afaceri germani din România mai spun că libertatea presei este esenţială pentru evoluţia societăţii per ansamblu. 

„Libertatea presei este esenţială pentru păstrarea credibilităţii, pentru o informare obiectivă şi mai ales critică. Aceasta, la rândul său, este decisivă pentru ca populaţia să nu poată fi manipulată şi să nu se îndepărteze de relatările obiective. Pentru că asta ar deschide uşile structurilor extremiste şi s-ar crea efectul de ecochamber, ducând la divizarea societăţii”, au adăugat ei. 

În contextul în care jurnalişti români din două mari redacţii de ziare centrale au reclamat în această săptămână presiuni la adresa libertăţii de exprimare editorială, ZF a cerut celor mai puternice camere de comerţ din România şi organizaţii ale investitorilor străine: AmCham – Camera de Comerţ Americană din România, Camera de Comerţ Româno – Germană (AHK), Camera de Comerţ Elveţia – România şi Consiliului Investitorilor Străini un punct de vedere asupra poziţiei camerei de comerţ sau organizaţiei în ceea ce priveşte sprijinirea libertăţii de exprimare a jurnaliştilor şi a garantării separării comercialului de editorial, aşa cum se procedează pe pieţele dezvoltate economic de unde provin companiile membre ale lor.

AHK România este singura dintre cele patru organizaţii care au răspuns azi, până la această oră, solicitării Ziarului Financiar. Celelalte trei organizaţii, AmCham – Camera de Comerţ Americană din România, Camera de Comerţ Elveţia – România şi Consiliului Investitorilor Străini nu au răspuns solicitării Ziarului Financiar. 

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane la nivel local. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 560 de firme-membre. 

Solicitarea Ziarului Financiar către aceste camere de comerţ şi organizaţii ale investitorilor străini a survenit ca urmare a reacţiei Camerei de Comerţ şi Industrie a României care a publicat, ieri, un comunicat prin care atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă cele două redacţii. 

„CCIR consideră că imixtiunea de orice natură în politica editorială a unui organ de presă reprezintă o ameninţare la adresa independenţei acesteia şi, în acelaşi timp, a libertăţii de exprimare. Presa liberă şi independentă stă la baza funcţionării atât unei democraţii sănătoase, cât şi a unei economii sănătoase”, a spus preşedintele CCIR, Mihai Daraban, în un comunicat de presă.



» Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vine în România

Conform mai multor surse oficiale, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este aşteptat în vizită în România pe 10 octombrie pentru a discuta cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciolacu despre exporturile ucrainene prin porturile româneşti, dar şi situaţia de securitate de la graniţă, scrie Aleph News. Preşedintele Iohannis i-a promis preşedintelui ucrainean căă România va creşte tranzitul de cereale ucrainene. Premierul Ciolacu a declarat căă România ar putea dubla tranzitul de cereale ucrainene la 4 milioane tone lunar.

 

» Primarul oraşului Mioveni, arestat pentru corupţie şi suspendat din funcţie

Primarul oraşului Mioveni Ion Georgescu a fost suspendat din funcţie de prefectul judeţului Argeş Radu Perianu după ce primarul a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie, scrie Mediafax. Potrivit DNA, Ion Georgescu este bănuit că ar fi acceptat de la o persoană promisiunea că va primi 30.000 de euro, din care ar fi primit o primă tranşă de 10.000 de euro, pentru a influenţa factorii decidenţi din conducerea Spitalului Orăşenesc Mioveni, pentru ca aceştia să angajeze acolo o rudă a martorului pe un post de medic.

 

» Corpul de Control al premierului, trimis la DGASPC Giurgiu

Corpul de Control al premierului va merge să verifice DGASPC Giurgiu după ce un poliţist a fost filmat când loveşte, înjură şi ameninţă copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială. Într-un videoclip publicat de Vişinel Bălan, fost subsecretar de stat din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, apare un poliţist care loveşte o tânără dintr-un centru de copii orfani şi le ameninţă pe alte tinere care se aflau în acel centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Giurgiu.

 

» Guvernul a aprobat normele de aplicare al programului „Masa caldă” în şcoli

Guvernul a aprobat hotărârea de guvern privind normele de aplicare pentru continuarea desfăşurării programului „Masa caldă” în şcoli. Lista cu şcolile beneficiare urmează să fie făcută publică. Numărul şcolilor va fi acelaşi ca în anul trecut, respectiv 450, iar suma alocată rămâne de 15 lei pe zi pentru un elev, potrivit ordonanţei de urgenţă.

 

» Atac cu drone în apropiere de Isaccea

Un siloz de cereale a fost avariat şi mai multe camioane au fost distruse în urma unui atac cu drone care a vizat portul ucrainean Orlovka, potrivit Reuters. Acesta se află pe malul Dunării, la zeci de metri de oraşul Isaccea. Un atac asemănător a avut loc săptămâna trecută la Orlovka. Atunci, vama românească a fost închisă, iar bacurile care leagă cele două maluri ale Dunării au fost trase la mal, conform Mediafax.

 

» FT: România foloseşte Neptun Deep împotriva Austriei în cazul Schengen

Cotidianul Financial Times scrie că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră a ajuns la mijlocul unei dispute diplomatice internaţionale, provocată de refuzul Austriei de a permite aderarea României la spaţiul Schenghen. Cotidianul britanic aminteşte că, luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a spus că, atât timp cât Austria continuă să se opună cererii de aderare a ţării sale la spaţiul Schengen, guvernul nu va modifica o lege care controlează vânzările de gaze offshore.

 

» Iohannis, din Granada: România susţine deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova şi Ucraina

Preşedintele Iohannis a transmis, vineri, de la reuniunea informală a Consiliului European, din Granada, Spania că România sprijină deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina până la sfârşitul anului. „Politica de extindere a UE are o importanţă strategică: România sprijină cu fermitate o decizie pozitivă pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, până la sfârşitul acestui an”, a scris preşedintele pe o reţea de socializare.

 

» Agenţia Naţională Antidrog reacţionează la auditul Curţii de Conturi

Constatările şi recomandările formulate reflectă doar situaţia prezentată în documentele de politică publică în vigoare pentru perioada de referinţă supusă auditului, fără a lua în considerare resursele umane şi financiare, transmite ANA, ca reacţie la auditul Curţii de Conturi. Raportul realizat de Curtea de Conturi spune că ANA trebuie să-şi regândească reţeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace şi accesibile.

 

»  Poştaşii vor picheta sediul Ministerului Cercetării

Poştaşii vor picheta sediul Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării săptămâna viitoare, zilnic în intervalul orar 10.00 – 12.00, potrivit Mediafax. Printre motivele invocate pentru protest se numără lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu care a dus la situaţia din prezent în care circa 17.000 dintre angajaţii Poştei, adică 80% din personal, au salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO