Eveniment

Buget, septembrie 2020: Veniturile îşi revin spectaculos, dar cheltuielile cresc puternic. Deficitul a ajuns la 67,2 mld lei, adică 6,4% din PIB

Pe partea de cheltuieli avem o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 6,8 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi excepţionale generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 10,3, spun Finanţele.

Pe partea de cheltuieli avem o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 6,8 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi excepţionale generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 10,3, spun Finanţele.

Autor: Iulian Anghel

28.10.2020, 00:07 1976

La nouă luni din an, bugetul general consolidat a înregistrat un minus de venituri de sub un miliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în vreme ce cheltuielile au crescut enorm, cu 40,3 mld. lei/an/an.

Veniturile bugetare au scăzut, la nouă luni din an, an/an, cu 0,4% (944 mil. lei), o ameliorare semnificativă faţă de scăderea de 1,4% din primele opt luni (2,8 mld. lei). Dacă mergem înapoi, în mai, de pildă, căderea de venituri era de 3,4% (4,2 mld. lei). Veniturile îşi revin, prin urmare, şi acest lucru este mai important încă decât calculul pe cheltuieli. Pentru că arată că fundamentele economice nu au fost destructurate. Cât despre cheltuieli, ele sunt, în bună parte,  determinate de situaţia cu totul specială prin care trecem.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, pu­blicate ieri, veniturile bugetului general con­soli­dat au scăzut, la nouă luni, an/an, cu 0,4% (944 mil. lei), dar cheltuielile au avut un avans con­si­derabil, de peste 15% (plus 39,3 miliarde de lei). Prin urmare, defi­citul fiscal a cres­cut expo­nen­ţial. Acesta a ajuns la 67,2 miliarde de lei (13,7 mld. euro) du­pă pri­mele no­uă luni ale anului, în­sem­nând spre 6,4% din PIB (la un PIB estimat de Comisia Naţională de Prog­noză de 1.057 mld. lei), faţă de o valoare de 5,2% din PIB la finalul lunii august.

Au scăzut puternic, în coşul veniturilor, sumele colectate din TVA: un minus de 6,8 miliarde de lei (minus 14,3%, an/an). Au scăzut cu 3% veniturile din accize (minus aproape 700 mil. lei). A scă­zut cu 1,7 mld. lei veni­turile din profitul com­paniilor. Două sunt expli­caţiile aici: consumul s-a restrâns. Pen­tru că măsurile luate pen­tru limitarea pan­de­miei au închis restau­ran­tele, cluburile, a limitat libertatea de circulaţie. Dacă vorbim despre scăderea veni­tu­rilor din impozitul pe profit, guvernul a oferit faci­litatea ca aceste impo­zite să fie amânate.

Dar au crescut veniturile din impozitul pe salarii şi venit, cu 878 mil. lei (plus 5%, an/an), un semn că, dincolo de şomajul tehnic, asigurat de guvern, compa­niile au continuat să-şi plătească an­ga­jaţii şi să plătească impozite statului.

Ministerul de Finanţe a calculat că plata chel­tuielilor cu pandemia a fost de 37,1 mld. lei (3,5% din PIB), bani lăsaţi în economie prin fa­ci­lităţi fiscale, investiţii şi cheltuieli excep­ţio­na­le.

Creşterea deficitului bugetar este explicată de Finanţe, pe partea veni­turi, de evoluţia nefa­vora­bilă a înca­să­rilor bugetare în perioa­da martie – septembrie, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către firme (16,1 mld. lei), de creşterea cu 3,2 mld. lei a resti­tui­rilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2019, precum şi de bo­ni­ficaţiile acordate pentru plata la scadenţă a im­pozitului pe profit şi a celui pe veniturile micro­întreprinderilor, în valoare de 0,57 mld. lei.

Pe partea de cheltuieli avem o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 6,8 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi excepţionale generate de pandemia COVID-19 de aproximativ 10,3, spun Finanţele.

În primele nouă luni din an, veniturile bugetului general consolidat au însumat 227,7 mld. lei, în scădere cu 0,4% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Cheltuielile au fost de 295 mld. lei, în creştere cu 15,4%, an/an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO