Eveniment

Bugetul pensiilor produce o gaura de doua miliarde de euro in bugetul de stat

06.01.2010, 23:20 38

O suma de 9,6 miliarde de lei (aproximativ doua miliarde deeuro) este transferata, in 2010, de la bugetul de stat la bugetulasigurarilor sociale, prin intermediul Ministerului Muncii,potrivit proiectului legii bugetului de stat.

Ministerul Muncii are in 2010, un buget de 24 de miliarde de lei(cel mai mare de pana acum) insa dintr-un foc 40% din aceasta sumamerg spre bugetul asigurarilor sociale si nu exista niciun semn cain anii ce vin situatia se va imbunatati.

"Bugetul asigurarilor sociale are nevoie anual de 40 demiliarde de lei, dar nu aduna decat in jur de 32 de miliarde delei. Or, sumele suplimentare trebuie acoperite de la bugetul destat, prin intermediul ministerului nostru", explica MihaelaArteni, secretar general in Ministerul Muncii.

Ieri, de votul Comisiilor de munca ale Parlamentului a trecut sibugetul asigurarilor sociale si s-a pus problema majorariipensiilor in acest an, fiind adoptat chiar un amendament in acestsens.

"Nu cred ca este posibil asa ceva. Bugetul de stat nu poatesuplini, mai mult decat o face bugetul asigurarilor sociale, iaracesta din urma nu poate strange mai multi bani. Bugetul de stateste un buget de criza, dar nu cred ca avem ce face. Atat poate daMinisterul Finantelor", admite Marian Sarbu (PSD), fost ministru almuncii.

Cearta pe majorarea pensiilor pe care Ministerul Muncii spune canu o poate sustine a produs ieri o prima ciocnire intre parteneriide guvernare, PD-L si UDMR. Reprezentantii UDMR au anuntat ca sevor abtine de la votul asupra bugetului asigurarilor sociale destat.

"Nu putem accepta inghetarea pensiilor (...). Conducerea UDMR vainitia discutii cu conducerea Ministerului Finantelor, parteneriide guvernare. Pana atunci, UDMR se va abtine de la votul asuprapunctului de pensie si, la final, de la votul asupra bugetuluiasigurarilor sociale", spune Kerekes Karoly.

Insa nu doar pensiile publice vor fi inghetate la nivelul anului2009, ci toate tipurile de ajutoare care sunt acordate de stat cumar fi pensiile pentru persoanele cu handicap sau indemnizatiile decrestere a copilului. Astfel, Ministerul Muncii va cheltui (dincolode ceea ce varsa in bugetul asigurarilor) pentru asigurari sociale(pensii pentru persoane cu handicap, pensia minima, ajutor pentrucresterea copiilor) peste sapte miliarde de lei, in vreme ce pentrualte tipuri de ajutoare (ajutor pentru incalzire, de pilda) altecinci miliarde. Or, cu asta se cam incheie socotelile cu bugetulMinisterului Muncii.

"Este un buget chinuit. Nu ne convine nici noua, mai ales casuntem un minister al protectiei sociale. Dar nu avem ce face.Totul va ingheta anul acesta - de la salarii pana la pensii si altetipuri de ajutoare. Nimeni nu va primi nimic in plus, insa ceea ceam reusit a fost ca aceste ajutoare sa nu scada", arata MihaelaArteni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO