Eveniment

Bursa de energie din România, amendată cu 1 mil. euro de CE pentru abuz de poziţie dominantă

Bursa de energie din România, amendată cu 1 mil. euro...

Autor: Roxana Petrescu

05.03.2014, 22:01 504

Bursa de energie OPCOM, filială a Trans­electrica, a primit o amendă de un milion de euro pentru că a interzis accesul la tran­zacţionare al firmelor din UE care nu erau înregistrate în România în scopuri de TVA, această interdicţie fiind considerată de Comisia Europeană (CE) ca un abuz de poziţie dominantă care încalcă normele în materie de concurenţă.

Reprezentanţii OPCOM spun că sunt suprinşi de această decizie, dar nu dau alte detalii, în timp ce reprezentanţii Transelectrica au spus că lucrează la un punct de vedere. Până la închiderea deciziei, cele două entităţi nu au oferit detalii suplimentare pe această temă.

„Între 2008 şi 2013, OPCOM a impus ca membrii pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comercianţii din UE nu puteau intra pe piaţa en gros de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupune costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România. Discriminarea pe motive de naţionalitate sau loc de stabilire contravine principiilor de bază ale pieţei unice“, spun reprezentanţii Comisiei Europene.

Potrivit acestora, procedurile au început în decembrie 2012, fiind trimise informări privind obiecţile CE în iunie 2013.

„OPCOM solicita acest lucru pentru tranzacţiile spot. Apăreau anumite probleme din cauza taxării inverse care ar fi afectat cash-flow-ul OPCOM şi pe care bursa ar fi trebuit sa le suporte până la decontare. Nu era o situaţie relaxată, dar era acceptabilă“, explica Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER).

 

Ce s-a schimbat între timp?

În 2012 a fost publicată noua lege a energiei care interzice tranzacţiile în afara bursei de energie OPCOM. Dacă înainte de această lege cumpărătorii şi vânzătorii se puteau întâlni şi în afara bursei pentru realizarea tranzacţiilor, din vara anului 2012 acest lucru nu mai este admis.

„Nu mai există alte medii de tranzacţio­nare decât bursa de energie. Aici s-a rupt filmul pentru că deodată furnizorii străini nu mai puteau face nicio tranzacţie pe România“, a mai precizat Lungu.

La rândul său, Joaquin Almunia, vicepre­şedintele Comisiei responsabil de politica în materie de concurenţă, a declarat că printr-un comportament abuziv OPCOM a împiedicat comercianţii din UE să participe pe pieţele spot din cadrul bursei de energie electrică din România, creând astfel o barieră artificială la intrare, ceea ce constituie o încălcare a normelor UE în materie de concurenţă.

„Bursele de energie sunt indispensabile pentru funcţionarea eficientă a pieţelor de energie electrică în interesul consumatorilor. Barierele naţionale de acest tip nu numai că împiedică finalizarea unei pieţe unice a energiei, ci împiedică şi dezvoltarea de pieţe eficiente, lichide“, a mai spus Joaquin Almunia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO