Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Mihai Nedelcu investitor la Bursă, din care a făcut un job full-time: Principala lecţie pe care am învăţat-o este că niciodată nu ştii când vine o criză, iar dacă stai pe cash aşteptând-o te trezeşti că ratezi oportunităţi. Cel mai bine e să începi să investeşti când eşti tânăr şi ai bani puţini

Mihai Nedelcu, investitor: „Principala lecţie pe care am învăţat-o din crize este că niciodată nu ştii când vine o criză, iar dacă stai pe cash aŞteptând-o te trezeşti că ratezi oportunităţi şi că ai randamente sub randamentul pieţei, deoarece cash-ul pus deoparte nu generează nimic. De asemenea, am învăţat că după fiecare criză piaţa de capital îşi revine într-un timp rezonabil şi face noi maxime.”
30.10.2022, 12:00 713

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de materiale „Profil de investitor” găzduită de Business Magazin.

Mihai Nedelcu a lucrat timp de 20 de ani în consultanţă financiară şi apoi în fonduri de private equity, dobândinD astfel experienţă în analizarea companiilor. Asta i-a dat curajul să facă din investiţiile la bursă o ocupaţie full-time. Acum nu are şefi, nu are clienţi şi termene de predare şi se consideră norocos că a găsit o pasiune din care poate să-şi ducă traiul. Cum a realizat asta?

„Am început să investesc în 2005, atras de randamentele Bursei din acea perioadă, dar la sfârşit de 2006 mi-am redus mult portofoliul ca să-mi pot lua un apartament. Câţiva ani nu am fost activ în piaţă, dar am revenit în 2013, înainte de listarea Romgaz”, povesteşte Mihai Nedelcu, bucureştean în vârstă de 43 de ani. În 2005 acesta a intrat în piaţă cu bani puţini.

Îşi aminteşte că pe atunci ordinele minime erau de câte 500 de acţiuni şi nu a cumpărat BRD, de exemplu, pentru că o acţiune costa în jur de 14-15 lei. A început în schimb cu acţiuni SIF Moldova şi SIF Oltenia, care aveau preţuri mai mici şi pentru că urma privatizarea BCR, bancă la care cele două societăţi deţineau acţiuni. Mihai a intrat din nou în ringul bursier şapte ani mai târziu deoarece a considerat că are experienţa necesară să aleagă emitenţii la un preţ relativ mic şi cu perspective bune de creştere. De data aceasta, a ales OMV Petrom, Romgaz şi Fondul Proprietatea, considerând că sunt companii solide, cu perspective bune şi cu multipli de preţ foarte mici.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN.