Eveniment

Cand se mareste impozitul pe dobanda, se uita ca avem inflatie mare, spune presedintele AOAR

10.02.2005, 00:00 17



Majorarea impozitelor pe dobanzi si pe castigurile obtinute din operatiuni bursiere va avea ca efect, pe termen mediu si lung, reducerea tendintelor speculative ale jucatorilor pe piata bursiera si ale fondurilor straine, in perspectiva deschiderii contului de capital.



"Pe termen scurt, oamenii de afaceri nu vor avea de castigat din aceste majorari. Pe termen mediu si lung, aceste cresteri de impozite vor avea rolul de a tempera tendintele speculative ale jucatorilor pe piata de capital si ale fondurilor straine, care incearca sa se pozitioneze in perspectiva liberalizarii contului de capital", a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, prezent la conferinta "Leul greu - implicatii sociale si in informatica de gestiune", eveniment organizat de Ciel Romania.



El a adaugat ca, in lipsa unor astfel de masuri, in Romania s-ar putea repeta ceea ce s-a intamplat in Argentina. "Cel mai mare risc este ca aceste fonduri sa se retraga masiv si sa ajungem in stare de faliment economic, asa cum s-a intamplat in aceasta tara in anii anteriori", a afirmat presedintele AOAR.



Pogonaru a mai spus ca incercarea autoritatilor de a motiva aceste majorari prin faptul ca nivelul impozitelor din Romania trebuie sa se fie similar celui intalnit in statele vecine nu este una normala. "Se uita ca in tara noastra inflatia este de 9% si ca acest impozit de 10% pe castigurile din dobanda inseamna un impozit pe rata inflatiei. Daca aceasta crestere a impozitului pe dobanda se referea la dobanda reala, situatia ar fi fost cu totul alta. Din pacate se refera si la un impozit pe inflatie", a explicat reprezentantul AOAR.



In opinia lui Pogonaru, Guvernul a dat un bonus firmelor prin recenta diminuare a impozitului pe profit la 16%, dar nu crede ca societatile comerciale care vor beneficia de aceasta masura vor pierde din cresterea impozitului pe dobanzi.



"Nu cred ca agentii economici respectivi au la banca depozite in lei foarte mari si acum vor fi in situatia sa piarda din majoarea impozitului de venitul din dobanzi. Mi-e teama ca unii vor pierde si altii vor avea de castigat", a apreciat presedintele AOAR.



El a adaugat ca veniturile obtinute de stat prin aceste majorari nu vor fi suficiente sa acopere deficitul bugetar. "Bugetul de stat va fi ajutat prin cresterea accizelor si a altor tarife si preturi", a incheiat Pogonaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO