Eveniment

Ce au promis autoritatile austriecilor de la Voestalpine ca sa investeasca

02.10.2008, 20:21 23

Guvernul s-a angajat prin memorandumul incheiat cu grupul austriac Voestalpine sa finalizeze la termen lucrarile la centura rutiera a municipiului Constanta si la autostrada Cernavoda-Constanta, sa modernizeze infrastructura in zona portului Constanta si sa asigure terenul pentru constructia combinatului siderurgic.

Reprezentantii Executivului si-au asumat obligatia sa sistematizeze navigatia pe Dunare, sa asigure eliberarea rapida a autorizatiilor si avizelor pentru proiect, sa modernizeze infrastructura portuara, feroviara si rutiera in zona portului Constanta, au declarat surse guvernamentale.
Compania austriaca ar putea beneficia si de un ajutor de stat pentru educatie si formare profesionala, in limita normelor UE, daca va solicita acest lucru. Un alt ajutor de stat ar putea fi acordat, in aceleasi conditii, pentru proiecte de mediu.
Pentru terenul aferent combinatului siderurgic, Guvernul are doua variante, dintre care una presupune exproprieri, au aratat sursele citate.
Compania austriaca a semnat pana in prezent precontracte de cumparare pentru aproximativ 200 de hectare in apropiere de Constanta, pentru constructia combinatului. Reprezentantii Guvernului si cei ai companiei austriece Voestalpine au semnat miercuri, la Palatul Victoria, memorandumul de intelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic in zona Marii Negre, investitie estimata la cinci miliarde de euro.
Voestalpine intentioneaza sa construiasca un combinat siderurgic in estul Europei, investitie estimata la cinci miliarde de euro.
"Este un pas important in realizarea investitiei, sunt multe preconditii pozitive stabilite, dar ramane o competitie deschisa si vor fi evaluate toate locatiile pe care le-am analizat in ultimele luni", a declarat directorul general al companiei Voestalpine, Wolfgang Eder dupa semnarea memorandumului.
El a precizat ca terenul si legislatia de mediu reprezinta principalele conditii care trebuie indeplinite pentru o decizie favorabila in ceea ce priveste investitia Voestalpine, aratand ca grupul austriac are nevoie de o suprafata de 6 kilometri patrati de "teren securizat" si de un anumit nivel al emisiilor de dioxid de carbon acceptat de Uniunea Europeana.
"De aceasta problema, a emisiilor de dioxid de carbon, va depinde daca vom investi in interiorul sau in afara Uniunii Europene", a spus Eder. El a amintit ca decizia privind locatia in care va fi construit combinatul siderurgic urmeaza sa fie luata de conducerea Voestalpine.
"Sper ca ne vom vedea din nou pentru aceasta investitie, dar nu putem promite nimic", a spus directorul Voestalpine premierului Tariceanu.
Romania concureaza cu Bulgaria, Turcia si Ucraina pentru a atrage investitia in constructia combinatului siderurgic.
Guvernul a cautat solutii prin care sa ofere Voestalpine o alternativa la un teren din jurul Portului Constanta, cu o suprafata de 50 de hectare, solicitat de compania austriaca, a carui concesiune a fost castigata prin licitatie de societatea Comvex, in iunie 2008.
Comvex este cel mai mare operator de marfuri de la Marea Neagra, singurul care poate opera nave mari si care intentioneaza sa isi extinda capacitatea de depozitare. Doua dintre viitoarele linii de depozitare ar putea fi puse la dispozitia grupului Voestalpine.
Grupul austriac ar urma sa construiasca, langa combinat, o centrala electrica de cel putin 200 MW, care sa asigure 80% din consumul unitatii. Pentru a acoperi diferenta, compania a initiat discutii cu potentiali furnizori de electricitate, printre care Electrica.
Voestalpine ar putea colabora cu compania belgiana Electrabel la constructia centralei electrice, dar o decizie va fi luata numai daca grupul va construi fabrica de otel in Romania. Electrabel a anuntat ca vrea sa construiasca o termocentrala de cel putin 800 MW in Constanta, si este implicata si in proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de Cernavoda.
Compania austriaca este consiliata pentru investitia in Romania de casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii.
Voestalpine a semnat, in septembrie, un memorandum de intelegere cu oficialii bulgari, acord considerat un nou pas pentru realizarea proiectului grupului austriac de a construi un combinat siderurgic in Bulgaria.
 
Promisiuni
 
  •  Finalizarea la termen a lucrarilor la centura Constantei si la autostrada Cernavoda-Constanta;
  •  Modernizarea infrastructurii portuare, feroviare si rutiere in zona portului Constanta;
  •  Asigurarea terenului;
  •  Sistematizarea navigatiei pe Dunare;
  •  Eliberarea rapida a autorizatiilor si avizelor pentru proiect;
  •  Ajutor de stat pentru educatie si formare profesionala si pentru proiecte de mediu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO