Eveniment

Ce au românii în casă şi în curte - infografic

Ce au românii în casă şi în curte - infografic

Autor: Alexandru Matei, Dana Ciriperu

17.03.2013, 17:07 1423

Televizoarele, combinele frigorifice şi aspiratoarele au fost primele pe lista de achiziţii a consumatorilor români în anii de criză, situaţie ce a determinat ca gradul de echipare al locuinţelor din România cu electronice şi electrocasnice să crească în perioada 2008-2011 în ciuda unui context economic dificil şi a reducerii puterii de cumpărare.

Declajul dintre România şi statele din vest pare astfel să se mai tempereze, deşi la noi încă se mai vorbeşte despre locuinţe fără apă curentă, electricitate sau o toaletă în casă. Spre comparaţie, nemţii nu mai includ de mult în rapoartele sta­tis­tice numărul de maşini de spălat sau al aspi­ra­toarelor, pentru că în cazul lor s-a atins pra­gul de 1:1 în fiecare gospodărie şi nu mai au ce număra.

Potrivit unui raport al INS în perioada 2008-2011 înzestrarea gospodăriilor cu combine frigorifice a crescut cu 16%, dar au pierdut teren frigiderele şi congelatoarele. Astfel, în 2011 42,7% dintre locuinţe aveau o combină frigorifică şi aproape 80% un frigider. Televizoarele se plasează detaşat pe primul loc în topul gradului de echipare al unei locuinţe, astfel că la 100 de familii existau în 2011 aproape 140 de televizoare. La începutul crizei raportul era de 132 de televizoare la 100 de gospodării. Partea goală a paharului arată însă că doar şase din zece gospodării au un aspirator, în timp ce maşina de spălat lipseşte din 25% din locuinţele românilor.

"În România mai puţin de 5% din gospodării au maşină de spălat vase, în timp ce în Germania gradul de dotare al locuinţelor cu astfel de produse este similar cu cel al maşinilor de spălat rufe. Potenţial de creştere încă există", explică Violeta Luca, CEO al Flanco.

Retailerii de profil mizează tocmai pe decalajele dintre România şi economiile din vest care se pot constitui de fapt în motoare de creştere pe o piaţă de 1,4 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO