Eveniment

Ce impact vor avea evenimentele de la centrala nucleară Fukushima asupra dezvoltării energiei nucleare în lume?

Ce impact vor avea evenimentele de la centrala nucleară Fukushima asupra dezvoltării energiei nucleare în lume?

Autor: Roxana Petrescu

13.03.2011, 23:20 105

Experţii din domeniulenergiei nucleare spun că ceea ce se întâmplă în prezent în Japoniala centrala nucleară Fukushima Daiichi nu se poate compara cu ceeace a avut loc în aprilie 1986 la Cernobîl. Mai mult, oamenii dinaceastă industrie afirmă că deocamdată este prematur să se tragă oconcluzie privind impactul pe care evenimentele din Japonia îl voravea asupra dezvoltării sectorului nuclear la nivel mondial.Totodată, faptul că o unitate construită la începutul anilor 1970 arezistat unui cutremur de 9 grade pe scara Richter urmat de untsunami uriaş poate fi privit ca o dovadă a faptului că tehnologianucleară este una sigură, mai precizează sursele citate.

"Este prematur sătragem o concluzie asupra impactului pe care acest eveniment îl vaavea asupra dezvoltării industriei nucleare globale. Suntem încăsub imperiul emoţiei. Ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl a blocatmulte proiecte, dar accidentul de acolo nu se poate compara cusituaţia din Japonia. La Cernobîl a fost un vulcan uriaş de magmăradioactivă. Aia a fost apocalipsa", spune Teodor Chirica, membrual Forumului Atomic European, fost director general alNuclearelectrica, compania care admi­nistrează cele două reactoarenucleare de la Cernavodă.

Potrivit acestuia,este greu de imaginat repetabilitatea unui astfel de eveniment,precum cel din Japonia, în alte colţuri ale lumii ţinând cont decaracteristicile zonei în care a avut loc cutremurul.

La rândul lor, alţispecialişti spun că lucrurile trebuie privite cu o oarecaredetaşare, înţelegând totodată că orice formă de producere aenergiei are riscurile ei.

"Dacă luăm o oarecaredistanţă şi ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, observăm că nişteunităţi nucleare din 1971 au rezistat. Este o dovadă că vorbim de otehnologie sigură. Comparativ cu unităţile nucleare construiteatunci, cele de acum au şi mai multe sisteme de siguranţă. Niciocentrală termo, de exemplu, nu rezistă la un cutremur de 9 gradeRichter şi la rândul ei poate elibera în atmosferă cenuşă careconţine materiale radioactive. Fiecare formă de energie areriscurile ei. Dacă vreţi, ceea ce vedem acum în Japonia a fost untest real pentru centralele nucleare în condiţiile unui cutremur de9 grade şi ale unui tsunami", spune Ionuţ Purica, expert în energieşi mediu din cadrul Academiei Române.

Cu toate acestea,presa internaţională arată că ceea ce se întâmplă acum în Japonianu poate avea un efect pozitiv asupra industrieinucleare.

"Experţii în domeniulnuclear spun că se aşteaptă ca explozia de la Fukushima săslăbească suportul public pentru energia nucleară, indiferent decât de serios se va dovedi a fi incidentul", scriu jurnaliştii dela Financial Times.

Potrivit publicaţieiWall Street Journal, în cursul zilei de vineri după-amiaza Japoniaa decretat stare de urgenţă nucleară în contextul în care sistemulde răcire la unul dintre cele 6 reactoare ale centralei FukushimaDaiichi s-a confruntat cu probleme.

Înainte de închidereaediţiei, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citată deAFP, a comunicat faptul că autorităţile nipone au decretat stareade urgenţă la a doua centrală nucleară afectată de cutremurul devineri.

Conformreglementărilor nipone, "alerta a fost declanşată din cauzanivelului ridicat de radioactivitate, care depăşeşte limitelenormale în zona centralei. Autorităţile încearcă să afle care estesursa radiaţiilor", explică AIEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO