Eveniment

Ce poate schimba în economie viitoarea Constituţie

Ce poate schimba în economie viitoarea Constituţie

Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

02.06.2011, 23:48 786

Propunerile formulate de preşedintele Traian Băsescu pentruschimbarea Constituţiei ar întări regimul prezidenţial în Româniaşi ar avea un impact major asupra funcţionării economiei.

♦ Una dintre cele mai de impact măsuri ar fi eliminarea dintextul Constituţiei în vigoare a sintagmei potrivit căreia "avereadobândită se prezumă a fi licită". La adăpostul acestei prevederiau fost situaţii în care justiţia nu a putut pedepsi abuzuri,cazuri în care foşti miniştri sau înalţi funcţionari ai statului nuau putut justifica averi de milioane de euro.

♦ Un alt punct care stârneşte controverse este articolul dinproiect care susţine că puterea judecătorească poate să-şi exercitecontrolul asupra actelor administrative ale autorităţilor, cuexcepţia, între altele, a acelora care privesc "politicile fiscaleale Guvernului".

Este o măsură cu claritate ţintită spre ceea ce se întâmplăastăzi când Guvernul trebuie să plătească zeci de milioane de leiîn urma proceselor câştigate în instanţe de profesori sau alţifuncţionari, dar ea limitează, spun specialiştii, dreptulcetăţenilor de a se adresa justiţiei. Profesorul de ştiinţepolitice Cristian Pârvulescu afirmă chiar că o astfel de măsurăîn­seamnă, pur şi simplu, încălcarea dreptului cetă­ţeanului de ase apăra de abuzurile, inclusiv finan­ciare, ale statului.

♦ Alte măsuri înscrise în proiectul de modificare a Constituţieiderivă din condiţia României de membru al UE şi din ultimeledecizii ale Consiliului European referitoare la controlulfinanciar. Astfel, bugetul de stat ar urma să aibă Ok-ulBruxelles-ului înainte de a fi pus în practică, deficitul bugetarar urma să fie limitat prin Constituţie la 3% din PIB, iar datoriapublică la 60% din PIB - acestea sunt, de altfel, două dincriteriile de la Maastricht puse membrilor eurozonei.Economistul-şef al Raiffeisen Bank România Ionuţ Dumitru crede căastfel de măsuri ar fi un pas important în asigurareasustenabilităţii finanţelor publice, însă trebuie prevăzute, spuneel, şi măsuri de ajustare în cazul în care aceste limte nu pot fiatinse

♦ Proiectul viitoarei Constituţii elaborat de consilieriipreşedintelui ar urma să desfiinţeze imunitatea parlamentară, darşi să oblige magistraţii să răspundă pentru erorile judiciare pecare le fac.

♦ Guvernului i se limitează numărul de acte normative pe care lepoate da într-o sesiune parlamentară. În schimb, puterile şefuluistatului cresc: el rămâne cu imunitate, pro­pune premierul care numai poate face o remaniere înainte de a discuta cu şeful statului,poate dizolva Parlamentul mai uşor, convoacă referendumul - lucruricare, în opinia lui Pâr­vulescu, vor transforma România într-unstat prezidenţial.

Opoziţia a respins ieri cu furie proiectul preşedintelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO