Eveniment

Ce spune Ucraina despre combinatul Krivoi Rog de la care românii pretind un miliard de dolari: Tratativele continuă, dar o înţelegere este foarte problematică

Autor: Miruna Badea

18.05.2011, 23:51 1642

Ministrul ucrainean de externeKonstantin Griscenko, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat ierică tratativele cu România privind acţiunile de la Krivoi Rog încare autorităţile de la Bucureşti au investit 800 mil. dolaricontinuă, el exprimând speranţa că se va ajunge "la o înţelegerereciprocă de interes comun".

"Pot să vă spun un singur lucru,că tratativele se desfăşoară, continuă şi sper că vom ajunge la oînţelegere reciprocă de interes comun pentru ambele părţi", a spusGriscenko. Ministrul de externe al Ucrainei Konstantin Griscenkos-a aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţiaomologului român, Theodor Baconschi.

Fondul Proprietăţii de Stat dinUcraina nu are în vedere privatizarea combinatului de la Krivoi Rogdeoarece trebuie mai întâi ca guvernul de la Kiev să ajungă laînţelegeri cu celelalte ţări participante, în special cu România,care vrea un miliard de dolari pe acţiunile sale, potrivitinstituţiei.

"Până la un consens în relaţiilecu celelalte ţări este imposibil să avansăm către privatizare", adeclarat într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută şefulFondului Aleksander Riabcenko, citat de agenţiaUkrInform.

Potrivit acestuia, aşteptărilepărţii române sunt foarte ridicate şi este puţin probabil caRomânia să dea înapoi.

Oficialul a adăugat că "acesteaşteptări s-au concretizat" într-o sumă de un miliard dedolari.

"Au renumărat toţi acei peleţi îndolari şi a apărut acest număr frumos şi rotund. S-au obişnuit dejacu ideea că vor primi această sumă de la Ucraina. Acum este foarteproblematică o înţelegere", a afirmat Riabcenko.

Construcţia combinatului minier şide prelucrare Krivoi Rog a început în 1983 în Uniunea Sovietică,părţile implicate fiind Ucraina, Republica Democrată Germană(Germania de Est), Cehoslovacia, Ungaria şi România.

După dezmembrarea UniuniiSovietice, Ucraina a primit 56,4% din acţiuni, România 28% şiSlovacia 15,6%, iar construcţia complexului a fost îngheţată în1990, lucrările fiind finalizate în proporţie de 70%.

România a investit în combinatulKrivoi Rog, înainte de anul 1989, circa 800 milioanedolari.

În ultimii ani, autorităţile de laBucureşti au anunţat în mai multe rânduri că vor să renunţe laparticipaţia deţinută la combinatul din Ucraina.

Fostul ministru al economieiAdriean Videanu a declarat în luna mai a anului trecut că statul arputea vinde participaţia la Krivoi Rog grupului ArcelorMittal, cucare a început discuţii tehnice pe această temă.

Investiţiile în construcţiacombinatului s-au ridicat până în 1990 la 1,65 miliarde de dolari,dintr-un total de 2,4 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO