Eveniment

Cea mai proastă veste din Germania: Comenzile pentru fabricile germane au scăzut cu 5,3%, înregistrând un nou record negativ

Cea mai proastă veste din Germania: Comenzile pentru...

Autor: Valeriu Dănilă

06.01.2023, 17:33 364

Comenzile din fabricile germane au scăzut în noiembrie, un memento că producătorii ţării încă se se confruntă cu greutăţi – chiar dacă contextul economic se îmbunătăţeşte, scrie Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 5,3% faţă de luna precedentă, în comparaţie cu estimarile analiştilor de 0,5%. Scăderea a fost determinată de comenzile externe, în special din zona euro, iar scăderea a fost exacerbată de comenzile la scară largă, a declarat vineri biroul german de statistică.

Sondajele managerilor de achiziţii efectuate de S&P Global săptămâna aceasta au arătat că scăderea producţiei din Germania se atenuează, deşi datele au continuat să indice o contracţie. Cererea este încă îngreunată de incertitudine şi de nivelurile ridicate ale stocurilor în rândul clienţilor.

„Cifrele de astăzi arată că numeroşii factori negativi care afectează economia se fac simţiţi din ce în ce mai mult în producţie”, a declarat Ralph Solveen, economist la Commerzbank. În timp ce multe companii au oprit producţia din cauza facturilor mari la energie, creşterea ratelor dobânzilor afectează şi cererea, a spus el.

Şi, având în vedere că impactul creşterilor băncilor centrale încă se filtrează în economie, comenzile vor continua probabil să scadă în următoarele luni, potrivit Solveen.

Deocamdată, producţia este susţinută în continuare de un număr mare de comenzi pe care producătorii le lucrează. Veniturile au crescut cu 2,1% în noiembrie faţă de luna precedentă.

Date separate privind vânzările cu amănuntul în Germania au arătat o creştere de 1,1% în noiembrie faţă de o lună mai devreme.

Deşi acum se aşteaptă ca Germania să scape de o eventuală criză profundă în timpul iernii, inflaţia rămâne o problemă spinoasă.

Perspectiva este, de asemenea, tulburată de inversarea bruscă a restricţiilor Covid-19 în China – unul dintre principalii parteneri comerciali ai Germaniei. Exporturile totale au scăzut deja cu 0,3% faţă de luna precedentă în noiembrie, cele către China scăzând cu 1,5%, arată datele publicate joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO