Eveniment

Cehii şi polonezii solicită finanţare UE pentru o nouă conductă de gaze naturale

Cehii şi polonezii solicită finanţare UE pentru o...

Autor: Dorin Oancea

01.10.2022, 14:00 267

Republica Cehă şi Polonia au cerut vineri Comisiei Europene să ofere finanţare pentru o nouă conductă de gaze care ar urma să conecteze Cehia la reţeaua poloneză şi la terminalele sale de GNL, a anunţat Ministerul ceh al Industriei, conform Reuters.

Planul de interconectare Stork II a fost abandonat anterior, dar criza energetică din Europa şi încercările de a înlocui gazul rusesc au determinat ţările să revitalizeze proiectul în luna aprilie a acestui an, când prim-miniştrii ceh şi polonez s-au întâlnit.

"O conexiune directă la terminalele poloneze de gaze naturale lichefiate ne va permite să ne asigurăm aprovizionarea cu gaze pe teritoriul nostru de la alţi furnizori decât cei ruşi", a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.

"În plus, această interconectare va duce la o reducere a costului de transport al gazelor şi, prin urmare, a preţului final pentru consumatori".

El a precizat că cele două guverne consideră că o cerere comună ar avea şanse mai mari de aprobare din partea fondurilor REPowerEU ale UE, destinate să pună capăt dependenţei continentului de energia rusă.

Ministerul a precizat că gazoductul, care ar urma să pornească de la Bezmerov, în Republica Cehă, până la Kedzierzyn, în Polonia, ar putea începe să funcţioneze în 2026.

Republica Cehă şi Polonia sunt conectate în prezent prin conducta Stork, care are o capacitate redusă şi permite doar fluxuri într-o singură direcţie, dinspre Republica Cehă spre Polonia.

Furnizorii de gaze ai Republicii Cehe au cumpărat în cea mai mare parte gaze ruseşti prin contracte private, mai degrabă decât direct de la Gazprom din Rusia.

Aprovizionarea s-a făcut în principal prin intermediul gazoductului Nord Stream 1 până la reducerea şi, în cele din urmă, încetarea livrărilor în ultimele luni, înainte de avariile produse la începutul acestei săptămâni.

În prezent, cehii primesc prin Germania gaze din Norvegia şi livrări de GNL.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO