Eveniment

Cei mai bogati oameni de afaceri romani, mai saraci cu 10 mld. euro

Cei mai bogati oameni de afaceri romani, mai saraci cu 10 mld. euro
05.10.2009, 23:28 1389

Dinu Patriciu, Ioan Niculae si Ion Tiriac sunt cei mai bogatioameni de afaceri din Romania, cu averi cumulate la peste 4,2 mld.euro, potrivit clasamentului realizat de revista Forbes, detinutade trustul de presa Adevarul Holding.

Averilecumulate ale celor 500 de miliardari romani din clasament insumeaza29 mld. euro, in scadere cu 10 mld. euro fata de 2008.

Patriciu este pentru al doilea an cel mai bogat roman, cu oavere estimata la 2,2 mld. euro. Tiriac a fost detronat de IoanNiculae, patronul Interagro, care a devenit al doilea cel mai bogatroman, cu o avere de 1,2 mld. euro.

"Niciodata nu am dat cifre, dar pot sa spun ca va aflati destulde aproape", a spus Dinu Patriciu, intrebat daca estimarile Forbessunt realiste.

Ioan Niculae, care deruleaza afaceri in agricultura, comertexterior, imobiliare si tursim, a reusit sa isi creasca afacereaprintr-o restructurare interna a productiei si prin inchidereatemporara a unor fabrici. "Anul trecut aveam mai mult decat anulacesta. (...) 2009 este cel mai prost an agricol din ultimii zeceani", a precizat Niculae.

Printre oamenii de afaceri care au pierdut cel mai mult dincauza crizei se numara Gigi Becali, caruia i s-a diminuat averea cu525 mil. euro pe fondul scaderii pietei imobiliare si Sorin OvidiuVantu, care a raportat scaderi ale vanzarilor si lipsacontractelor.

Editorii Forbes sustin ca averea patronului RCS&RDS, ZoltanTeszari, ar fi scazut cu 500 mil. euro, pe fondul "scaderiiactiunilor companiei si al pierderii numarului de clienti". Conformdatelor furnizate de RCS&RDS, compania si-a crescut baza deutilizatori pe toate segmentele de business in 2008 si a devenitliderul pietei de cablu TV. Compania nu este listata, astfel incatnu este clar cum poate fi masurata "scaderea actiunilor"RCS&RDS.

ZF a facut o selectie a celor mai discreti oameni de afaceriromani, prezenti in topul Forbes. Printre acestia se numara GruiaStoica, cu o avere estimata la 400 mil. euro si care controleazagrupul Grampet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO