Eveniment

Cei mai mari 20 de datornici au datorii la buget de 3,5 mld. euro

21.10.2005, 21:16 16

Primele 20 de companii in topul datornicilor la bugetul general consolidat au adunat datorii de aproape 3,5 miliarde de euro, arata cele mai recente date publicate de Ministerul de Finante.

Topul este compus in cea mai mare parte din companii de stat, 16 la numar, doar 4 companii apartinand sectorului privat.

Astfel, in varful clasamentului se afla Compania Nationala a Huilei, cu arierate in valoare de 671 milioane de euro, secundata de Compania Nationala de Cai ferate CFR si de Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor.

Practic, sectorul minier, cu companiile de pe locurile 1 si 3, datoreaza la buget aproape 1,2 miliarde de euro.

De altfel, datoriile la buget se concentreaza la varf: primele 3 clasate au datorii aproape egale cu urmatoarele 17 companii din top, adica 1,7 miliarde de euro. In cazul acestor 3 companii de stat, Fiscul a declansat deja operatiunile de executare silita.

Pe locurile urmatoare in top se situeaza Galaxy Tobacco, actionarul majoritar al Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), si compania de stat Apele Romane, care au primit inlesniri la plata datoriei din partea Fiscului.

Cea mai indatorata companie privata din top se gaseste abia pe pozitia 11. Lafarge Romcim are datorii la buget in valoare de 61 de milioane de euro, desi a obtinut anul trecut un profit brut de 54 milioane de euro. Compania a inaintat Fiscului cereri de compensare a datoriei, care sunt in prezent in faza de solutionare, dupa cum informeaza Ministerul de Finante.

Mittal Steel Galati este urmatoarea companie privata din top, situata pe pozitia 12, cu datorii de 60 de milioane de euro. Intrucat combinatul siderurgic a obtinut anul trecut un profit brut de 339 milioane de euro, Fiscul a acordat companiei inlesniri la plata datoriei.

De asemenea, inlesniri au primit si cele doua divizii ale LukOil Romania, Petrotel LukOil (rafinaria grupului, pozitia 13 in top) si LukOil Black Sea, (extractie petrol, pozitia 15), care au impreuna arierate de peste 100 de milioane de euro.

Dintre marile companii de stat, in clasamentul datornicilor la buget se afla si Termoelectrica (178 mil. euro), Compania de metale neferoase Remin (177 mil. euro), SN Lignitul Oltenia (79 mil. euro) si UCM Resita (64 mil. euro).

Potrivit Ministerului de Finante, un numar de patru din cele 16 companii de stat care au intrat in top se afla in administrare speciala. Astfel, companiile Tractorul Brasov, Uzina Mecanica Orastie, Rulmentul Brasov si Electroputere Craiova se afla in prezent in diferite etape ale procesului de privatizare si nu sunt executate silit pentru ca statul negociaza preluarea acestor datorii de catre noul proprietar. Arieratele acestor patru firme de stat insumeaza 225 milioane de euro. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO