Eveniment

Cel mai influent om din industria otelului vrea sa vina la Cotroceni sa se vada cu Basescu

26.07.2009, 19:39 51

Miliardarul Lakshmi Mittal, cel mai influent om din industria otelului si proprietarul ArcelorMittal Galati, ale carui afaceri in Romania contribuie cu circa 2% la economia nationala, a cerut sa se intalneasca cu seful statului, Traian Basescu, vizita care ar putea avea loc in perioada august-septembrie, potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, citat de reprezentantii sindicatului Metarom.

Este pentru prima data cand Lakshmi Mittal cere sa se intalneasca oficial cu un sef de stat roman, iar, conform informatiilor disponibile, vizita ar reprezenta o premiera in ceea ce priveste o intrevedere dintre miliardarul indian si un presedinte de stat roman.

Posibila intrevedere cu Basescu vine in contextul in care Mittal a decis incepand cu finele anului trecut sa inchida mai multe unitati de productie la combinatele pe care le detine in tara, la Galati sistand unul dintre cele trei furnale functionale ale combinatului si de curand a inchis singura unitate de producere a cocsului din Romania.

Aceasta in ciuda insistentelor si promisiunilor membrilor din minister, inclusiv ale lui Adriean Videanu, de a gasi modalitati de intrajutorare a companiei in aceasta perioada. Videanu a declarat recent ca nu intelele actiunile grupului ArcelorMittal si vrea lamuriri suplimentare.

"Daca nu ar avea ce sa faca nu ar fi cerut sa vina in Romania. Cu siguranta vizita lui Lakshmi Mittal ar putea sa schimbe situatia de la combinat", a declarat Mircea Scantei, presedintele FSS Metarom.

Reprezentantii Ministerului Economiei sunt de parere ca la intrunirea cu Basescu ar trebui sa-i fie cerute asigurari miliardarului ca va construi o noua cocserie in locul celei inchise recent la Galati si garantii financiare in acest sens pentru ca prevederile din contractul de privatizare a combinatului sa nu fie incalcate.

Conducerea ArcelorMittal Galati a confirmat faptul ca a ales sa aduca materii prime pentru combinatele din tara prin portul Burgas din Bulgaria in detrimentul serviciilor Comvex Constanta pentru ca acestia i-au oferit un contract mai avantajos din punctul de vedere al pretului si duratei contractuale.

"Va pot spune ca cei de la Comvex au crescut tarifele de patru ori in cinci ani. Noi vrem preturi competitive, vrem sa lucram cu companii romanesti, nicio problema, dar dorim si un contract pe termen lung. Nu pe un an. Ce se poate intampla daca in acest an pretul creste cu 15%? Trebuie un angajament corect cu cei de la Comvex", a declarat Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittal Galati, citat de Mediafax.

Conducerea Comvex spune ca ajustarile preturilor s-au facut in concordanta cu cele practicate de alte porturi din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO