Eveniment

Cel mai mare proiect minier din lume va începe după 27 de ani de eşecuri şi scandaluri. Rio Tinto speră că un plan de 20 de miliarde de dolari pentru minereu de fier, căi ferate şi porturi în Guineea va deschide calea către o "nouă eră" a mineritului

Cel mai mare proiect minier din lume va începe după 27...

Autor: Ştefan Stan

14.01.2024, 10:35 60913

Cel mai mare proiect minier din lume, în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru minereu de fier, căi ferate şi porturi într-un colţ îndepărtat din Africa de Vest, ar trebui să înceapă anul acesta, după o aşteptare de 27 de ani marcată de eşecuri, scandaluri şi mai multe alarme false, scrie FT.

Rio Tinto, companie cotată la bursă în Marea Britanie, a obţinut pentru prima dată în 1997 o licenţă de explorare în munţii Simandou din sud-estul Guineei, la 550 km de capitala de coastă. De atunci, această ţară de 13 milioane de locuitori a avut două lovituri de stat, patru şefi de stat şi trei alegeri prezidenţiale.

În acest timp, Rio Tinto a avut şase directori executivi, a pierdut jumătate din licenţă, a purtat lupte îndelungate în instanţă cu mai multe companii rivale, a rezolvat acuzaţii de corupţie cu autorităţile americane şi chiar a încercat să renunţe complet la proiect, dar vânzarea a eşuat.

În cele din urmă, în 2024, odată ce partenerii chinezi deţinuţi de stat ai Rio Tinto vor primi ultima aprobare de la Beijing, compania minieră anglo-australiană intenţionează să dea startul celui mai complex proiect din istoria sa.

"Nu există nimic altceva acolo de această amploare şi dimensiune", a declarat Bold Baatar de la Rio Tinto pentru Financial Times într-un interviu recent.

Deşi este oficial şeful afacerii cu cupru, în ultimii şapte ani Baatar a fost executivul responsabil pentru a trage pe linia de plutire acordurile comerciale complexe ale proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO