Eveniment

CEROPE: Economia se bazeaza prea mult pe intrarile de capital din stra inatate

CEROPE: Economia se bazeaza prea mult pe intrarile de capital din stra inatate

Click pentru imaginea marita

02.05.2007, 17:56 36

Dependenta de economisirea externa (investitii straine) face Romania vulnerabila in fata schimbarii sentimentului investitorilor straini, arata studiul, care cerceteaza efectele posibile ale aderarii la UE asupra economiei.
"O rata de investire inalta constituie un ingredient indispensabil pentru o crestere economica sustinuta. Dar tarile care mizeaza, pentru atingerea acesteia, pe atragerea semnificativa de economisiri externe sunt vulnerabile in fata sentimentului investitorilor", concluzioneaza studiul CEROPE.
Din cauza acestei "dependente critice", cum o numesc expertii, studiul recomanda "politici macroeconomice prudente si politici structurale consistente" pentru asigurarea unui sentiment favorabil al investitorilor straini.
Cu alte cuvinte, studiul recomanda inlocuirea finantarilor din investitii straine cu finantari nerambursabile din fondurile structurale europene. Acestea au avantajul ca nu vor cauza iesiri viitoare de capital, la fel cum se intampla cu investitiile straine directe (prin repatrieri de profituri si dividende) sau de portofoliu (prin exit-uri facute de investitori de pe plasamentele locale).
In acelasi timp, insa, "sunt necesare politici care sa incurajeze economisirea", mai ales cea pe termen lung (prin introducerea fondurilor de pensii private) si "descurajarea consumului", noteaza autorii.
In cazul Romaniei, desi ponderea investitiilor in PIB este de circa 23%-24%, fata de media europeana de 20%, mai bine de jumatate din banii care finanteaza aceste investitii sunt de provenienta externa, conform datelor Eurostat.
Studiul preconizeaza ca in urmatorii zece ani populatia Romaniei va continua sa scada, iar necesarul de forta de munca din economie ar putea sa fie asigurat din ce in ce mai mult de imigranti. Astfel, Romania va continua sa duca lipsa de capital si forta de munca proprii, ceea ce ii lasa o singura optiune: concentrarea pe cercetare si tehnologie, afirma expertii.
Deocamdata, acest obiectiv este dificil de atins, arata studiul, din moment ce cheltuielile publice pentru educatie (5% din PIB) si cercetare-dezvoltare (0,3% din PIB) sunt mult sub media statelor dezvoltate. Nici in sectorul privat investitiile in capitalul uman nu sunt suficiente, spun autorii.
"Sectorul privat, reprezentat in mare parte de firme straine, pare in continuare neinteresat in a contribui financiar pentru educarea superioara a fortei de munca, considerand aceasta tara ca pe un poligon de reluare a tehnologiilor testate deja cu succes in alte tari, cu ani in urma", noteaza studiul.
O alta tendinta a urmatorilor ani este concentrarea economiei pe servicii, dublata de o reducere a ponderii agriculturii si industriei in PIB. In ultimii ani, ponderea agriculturii in PIB a coborat sub 10%, pana la aproximativ 8% anul trecut, de aproape patru ori mai mult decat media europeana. Spre deosebire de Polonia si alte state care au aderat in 2004, in Romania reducerea acestei ponderi a fost cauzata de performantele slabe din agricultura, care au cauzat si un deficit comercial in sectorul agroalimentar, Romania fiind nevoita sa importe masiv astfel de bunuri.
Cat priveste industria, "pe viitor, chiar daca Romania va cunoaste inca importante investitii in industrie, ritmul cresterii intregului sector industrial nu va conduce la cresterea acestuia ca pondere la formarea PIB", afirma economistii CEROPE. In acelasi timp, industria Romaniei sufera inca de o ineficienta energetica de sase ori mai mare decat media UE.
Per ansamblul economiei, studiul arata ca Romania are cel putin trei sectoare "care o detaseaza in competitia cu alte tari central-europene": comunicatiile, comertul si industria lemnului.
Studiul mai arata ca, incepand cu 1980, fiecare deceniu a inceput cu cinci mai slabi ca performante economice pentru statele membre din Uniune, urmati de cinci ani de crestere puternica. Pana acum, in deceniul inceput in 2001, tendinta se pastreaza, astfel ca "Romania are sansa de a fi aderat la UE intr-o perioada buna pentru crestere", concluzioneaza expertii CEROPE.

Tendinte in viitor
populatia tarii va continua sa scada
Romania va deveni o tara de imigratie neta
industria si agricultura vor pierde teren in PIB
serviciile isi vor consolida pozitia in economie
investitiile straine vor continua puternic

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO