Eveniment

CFR atribuie contracte de peste 300 mil. euro pentru două tronsoane de cale ferată din vestul ţării

CFR atribuie contracte de peste 300 mil. euro pentru două tronsoane de cale ferată din vestul ţării

Autor: Gabriel Razi

26.01.2012, 00:05 1182

CFR SA, compania care gestionează infra­structura feroviară din România, a atribuit două contracte în valoare totală de 334 mil. euro pentru reabilitarea tronsoanelor Aţel-Micăsasa şi Micăsasa-Coşlariu (66,2 km), care fac parte din tronsonul Coşlariu-Sighişoara.

Primul tronson va fi reabilitat de italienii de la Impresa Pizzaroti, în timp ce al doilea a ajuns pe mâinile consorţiului format din grecii de la Aktor şi compania românească Arcada (controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă). De altfel, italienii de la Impresa Pizzaroti sunt unii dintre cei mai importanţi constructori pe piaţa locală, lucrând printre altele şi la auto­strada Bucureşti-Moara Vlăsiei.

"Reabilitarea secţiunii de cale ferată Coşlariu - Sighişoara va contribui în mod direct la realizarea obiectivului strategic de creştere a cotei actuale de piaţă a transportului feroviar de călă­tori şi marfă prin sporirea gradului de siguranţă şi de confort, dar şi prin reducerea timpului de călătorie", se arată într-un comunicat la CFR.

Lungimea totală a tronsoanelor ce urmează a fi reabilitate se cifrează la 66,2 kilometri. În urmă banilor investiţi de CFR în aceste sectoare trenurile de călători vor putea circula pe aceste două tronsoane cu 160 km/h, în timp ce viteza maximă a trenurilor de marfă va urca până la 120 km/h.

Tronsonul Aţel - Micăsasa, cu o lungime de 29,6 kilometri, urmează să fie realizat de Impresa Pizzarotti, în urma acestui contract în conturile italienilor urmând să ajungă 166 milioane de euro. Cel de-al doilea contract, pentru tronsonul Micăsasa-Coşlariu (36,6 kilometri), a fost câştigat de Aktor-Arcada. Pentru lucrările făcute pe acest tronson asocierea româno-elenă urmează să încaseze 168 de milioane de euro. Ambele tronsoane de cale ferată vor fi finalizate în următorii trei ani.

Cursa pentru câştigarea acestor contracte a fost strânsă în condiţiile în care pe birourile CFR au ajuns 11 oferte de la constructori precum Astaldi, Impregilo sau de la spaniolii de la FCC Construccion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO