Eveniment

Cîmpeanu:România nu a cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre în cazul Colectiv

Cîmpeanu:România nu a cerut declanşarea mecanismului...

Autor: Alice Draghici

07.11.2015, 16:58 601

Întrebat de jurnalişti de ce abia joi, în a şasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacienţii aflaţi în stare gravă în spitalele din Bucureşti, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu a cerut declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre.

"În primul rând, România nu a solicitat declanşarea mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a făcut acest lucru din două motive, o dată, pentru că nu se înscrie în definiţia formală a dezastrelor această tragedie care s-a întâmplat în România şi, în al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că paşii de urmat în realitate, şi realitatea ne interesează, erau exact aceiaşi şi cu mecanismul activat şi cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor şi, aşa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare în această situaţie", a declarat Cîmpeanu, adăugând că Guvernul şi-a asumat "toate cele care au fost prezentate".

"Dacă este nevoie de lucruri suplimentare, vă asigur că avem şi disponibilitatea şi resursele. Mai exact, este vorba de o eroare care s-a strecurat cu privire la această informaţie de activare a mecanismelor de ajutor pentru dezastre", a precizat premierul interimar, rugându-l, totodată, pe secretarul de stat în MAI să vină cu completări.

La rândul său, Raed Arafat a susţinut că s-a luat decizia de colaborare directă cu ambasadele în detrimentul declanşării Mecanismului European de Protecţie Civilă, pentru că astfel lucrurile s-au mişcat mult mai repede.

"Ca să fiu total transparent în acest aspect, marţi, am luat legătura cu colegi de-ai noştri care lucrează la Comisia Europeană, chiar în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, colegi români, şi ne-am consultat la telefon cum să procedăm mai bine. A fost disponibilitate totală să fim sprijiniţi, bineînţeles, dar s-a ridicat problema din discuţiile cu ei şi din discuţiile cu colegii care lucrează pe legăturile cu Mecansimul de Protecţie Civilă că este un caz atipic. Faptul că tu declanşezi Mecanismul de Protecţie Civilă înseamnă că tu pui o solicitare undeva şi aştepţi să răspundă alţii. Se poate să răspundă sau nu", a arătat Arafat, precizând că în ultima perioadă au fost foarte multe solicitări care au venit, de exemplu, pe criza refugiaţilor şi foarte puţine ţări au răspuns la aceste solicitări.

"Chiar una dintre ele era România, dar una, două, trei ţări au răspuns. Şi atunci, s-a pus problema că este mai bine să mergem direct să discutăm cu ambasadele, lucru care s-a întâmplat, şi nu de joi, s-a întâmplat încă de duminică, s-a început să comunicăm cu ambasadele şi am mers mai departe pe discuţia cu ambasadele. Şi nu numai cu ambasadele, şi cu colegi direct în ţările care puteau să ne asigure ajutor", a declarat secretarul de stat.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a fost întrebat de jurnalişti ce l-a determinat, în primele zile după tragedia de la Colectiv, să declare că "ne descurcăm, că nu avem nevoie de absolut nimic". Bănicioiu a negat că a afirmat aceste lucruri, precizând că a spus că poate asigura tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament.

"Eu nu am spus niciun moment că nu avem nevoie de ajutor, eu am spus tot timpul că noi asigurăm tot ceea ce este necesar pentru fiecare etapă de tratament, eu asta am spus şi la spitale, în noaptea respectivă, şi a doua zi, şi după, am spus, da, avem medicaţie, aducem medicaţia de nivel european. Doamnă, nu am spus niciodată şi nu îmi răstălmăciţi cuvintele, cum am văzut că s-a întâmplat zilele trecute, că am spus că este în România mai bine ca în Germania", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Bănicioiu a continuat adăugând că a spus "din primul moment" că acceptă "orice ajutor".

"Eu, din primul moment, am spus că asigurăm şi că avem pe stocuri şi aducem către spitale tot ceea ce au nevoie şi tot ceea ce cer medicii. De asemenea, am spus, la fel de clar, şi colegii dumneavoastră care au fost cu mine, cred că din primele minute, am spus că acceptăm orice ajutor şi i-am informat chiar din noaptea respectivă tot ce am făcut pentru lucrurile acestea, şi îi informam şi când sosesc avioanele de la israelieni, şi când vin echipele străine, pe care le-au şi cunoscut", a adăugat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat dacă îşi reproşează ceva, acesta răspunzând că da.

"Da. Am să îmi reproşez foarte multe, la fel ca toţi cei care trebuiau să facă foarte multe lucruri pentru sistemul de sănătate românesc. Foarte mulţi oameni trebuiau să facă foarte multe lucruri. Vreau să vă spun, aşa cum aţi spus dumneavoastră, ministrul aparţinând unui Guvern demisionat, că, până în ultimul moment în care pot să ajut, voi ajuta şi voi fi alături de aceste echipe de intervenţie, intenţia mea este de a salva cât mai mulţi oameni şi de a face tot ceea ce este posibil pentru a salva cât mai mulţi oameni", a încheiat ministrul Sănătăţii.

Potrivit HotNews.ro, România a solicitat abia joi sprijin de la Comisia Europeană pentru 80 de răniţi. "Comisia Europeană a primit azi (joi-n.r) o cerere de ajutor de la Guvernul Român, mai precis pentru găsirea de soluţii la nivelul UE pentru acceptarea a circa 80 de răniţi, care nu pot fi trataţi în România", a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO