• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Eveniment

Cine a cumpărat domeniul Palatului Ştirbey, scos la vânzare de lichidator, după ce, pe rând, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea nu l-au vrut?

Cine a cumpărat domeniul Palatului Ştirbey,  scos la vânzare de lichidator, după ce, pe rând, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea nu l-au vrut?

Autor: Mirabela Tiron

05.07.2022, 15:44 15668

Domeniul Palatului Ştirbey, cel mai vast domeniu pentru  evenimente din România, cu 24 de hectare, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea, scos la vânzare, după ce, pe rând, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea nu l-au vrut, a fost cumpărat de  Dream Film Production. Compania, cu afaceri de 30 mil. lei anul trecut, are ca obiect  de activitate   producţia cinematografică, video şi programe de televiziune pentru Antena Group. Compania este controlată de Dana Bugean, special projects executive la Antena Group, potrivit datelor de pe linkedin.com.

Celebrul Palat Ştirbey a fost scos la vânzare de lichidator la un preţ de pornire de 8 milioane de euro, potrivit unui anunţ public realizat de Euro Insol, lichidator judiciar al debitoarei Bucharest Arena, compania care deţine palatul şi domeniul Ştirbey.

Palatul Ştirbey este un activ încadrat ca monument istoric iar înainte de a fi scos la vânzare de către lichidator au fost efectuate demersurile specifice în vederea exercitării dreptului de preempţiune privind intenţia de a cumpăra domeniul Ştirbey. Nici Ministerul Culturii, nici Consiliul Judeţean Ilfov şi nici Consiliul Local Buftea nu au vrut domeniul Ştirbey.

Construcţia palatului a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Ştirbey, domnitor al  Ţării Rmâneşti, şi a durat până în anul 1863. Domeniul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, din care 18 hectare reprezintă un parc cu copaci seculari (arbori de peste 400 de ani), lac interior şi deschidere  către lacul Buftea. Compania Bucharest Arena, ce are în acţionariat foşti angajaţi din Secretariatul General al Guvernului, a cumpărat în 2006 domeniul şi Palatul Ştirbey de la moştenitorii familiei Ştirbey, într-o tranzacţie de 9 milioane de euro. Planul acţionariarilor era să dezvolte pe domeniul Ştirbey un hotel, o sală polivalentă dar şi restaurante, ceea ce nu s-a mai concretizat, în condiţiile în care la finalul lui 2019 compania intra în faliment.

Înainte de a fi scos la vânzare, lichidatorul a efectuat demersurile specifice în vederea exercitării dreptului de preempţiune privind intenţia de a cumpăra proprietatea denumită „Palatul şi Parcul Ştirbey” ca subansamblu funcţional de bunuri mobile şi imobile, având în vedere încadrarea activului ca monument istoric, potrivit Euro Insol.

Lichidatorul judiciar a depus mai multe adrese de înştiinţare, având în vedere procedura specifică privind exercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului.

Nici Ministerul Culturii, nici  Consiliul Local Buftea şi nici  Consiliul Judeţean Ilfov nu au vrut domeniul Ştirbey.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392