Eveniment

Cine sunt favoriţii la tronul papal după abdicarea lui Benedict al XVI-lea

Cine sunt favoriţii la tronul papal după abdicarea lui...

Autor: Andrei Chirileasa

11.02.2013, 18:49 1350

Cardinalul canadian Marc Ouellet (69 de ani), ghanezul Peter Turkson (64 de ani) şi nigerianul Francis Arinze (80 de ani) sunt cei mai bine cotaţi la casele de pariuri pentru a-i lua locul papei Benedict al XVI-lea, care a anunţat că-şi dă demisia începând din 28 februarie.

Cotele pentru favoriţi variază la casele de pariuri între 3,5 şi 5, adică la un pariu de 100 de euro câştigul potenţial ar fi cuprins între 250 şi 400 de euro.

Marc Ouellet este considerat de mulţi specialişti favorit la succesiune, datorită poziţiei sale de preşedinte al Congregaţiei Episcopilor, organizaţia care alege cardinalii din întreaga lume. El conduce şi Comisia Pontificală pentru America Latină, regiunea cu cea mai mare comunitate catolică din lume.

Cardinalul Peter Turkson din Ghana este preşedintele Comisiei Pontificale pentru Justiţie şi Pace. Dacă va fi ales, el ar fi primul papă de culoare din istoria Bisericii Catolice. La fel şi nigerianul Francis Arinze, însă mulţi spun că alegerea unui papă negru ar putea fi evitată pentru a nu aprinde tensiuni rasiste în sânul Bisericii Catolice.

Cu şanse mari sunt cotaţi şi cardinalii italieni Gianfranco Ravasi (70 de ani), preşedintele Comisiei Pontificale pentru Cultură, considerat de mulţi un foarte bun comunicator, şi Angelo Scola (71 de ani), arhiepiscopul de Milano, cea mai mare dioceză din Europa. Cei doi cardinali italieni au cote între 5 şi 9 la casele de pariuri, la fel ca şi argentinianul Leonardo Sandri (69 de ani).

Pe listele caselor de pariuri apar zeci de alţi cardinali şi episcopi catolici, dar şi personalităţi din afara bisericii, cum sunt cântăreţul irlandez Bono, antrenorul portughez Jose Mourinho sau fotbaliştii Lionel Messi şi John Terry. Oricare dintre aceştia ar ieşi papă ar înmulţi de 1.000 de ori banii pariorilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO