Eveniment

Citibank: exista perceptia ca reforma structurala s-a oprit

04.04.2007, 18:50 14

Excesul de cerere din economie, alaturi de politica fiscala expansionista in conditii de crestere rapida a PIB si o posibila inversare a trendului descendent al preturilor reprezinta principalele riscuri care ameninta Romania din punct de vedere macroeconomic, conform unei analize a bancii Citibank.
Un motiv special de ingrijorare il constituie tinta de deficit bugetar de 2,8% din PIB, care ar putea fi si depasita, dupa cum apreciaza autorii analizei. Desi tinta a fost aprobata de Parlament prin lege, experienta arata ca orice modificare este posibila, mai ales in contextul schimbarii ministrului finantelor.
In ansamblu, Citi considera ca aderarea Romaniei la UE a imbunatatit profilul de risc al tarii si este probabila atragerea unor capitaluri straine si mai mari.
Asemenea altor analisti, Citi califica drept surprinzatoare decizia BNR de a reduce dobanda de politica monetara cu inca jumatate de punct procentual, pana la 7,5%. "Ritmul aprecierii leului, in contextul riscurilor mentionate, va constitui principalul factor care va determina deciziile viitoare ale BNR", se spune in analiza Citi. Din punctul de vedere al crediblitatii, analistii Citi considera ca ar fi mai prudenta o abordare mai stricta de politica monetara, insa afirma ca nu poate fi exclusa inca o relaxare de dobanda, desi o vad ca improbabila. Nu in ultimul rand, Citi apreciaza ca tensiunile politice in crestere pot deveni o frana importanta pentru economie. "Astfel de ingrjijorari nu sunt nefondate avand in vedere aparitia unei perceptii conform careia reformele structurale au incetat." De asemenea, Citi nu intrevede niciun semn de incetinire a cresterii deficitului extern, ceea ce ar reclama o data in plus o politica fiscala mai stransa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO