Eveniment

Cluburile de fotbal cer reesalonare, dar legea nu permite

19.10.2005, 22:31 24

Reprezentantii cluburilor de fotbal care figureaza pe lista datornicilor catre bugetul de stat intocmita de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au apreciat ieri ca termenul de plata impus de Fisc nu poate fi respectat, singura rezolvare a acestei situatii fiind, in opinia lor, o reesalonare a datoriilor.

Declaratiile oficialilor cluburilor cu datorii vin la o zi dupa ce Fiscul a anuntat ca a pus sechestru asigurator pe averea lui Gigi Becali, patronul clubului Steaua, pentru recuperarea datoriilor de peste 41,6 mil. lei noi (circa 11 mil. euro).

Viorel Ilinca, presedintele FC Arges - club care figureaza cu o datorie de 6,2 mil. lei (1,7 mil. euro) - a declarat ieri ca gruparea poate plati datoriile la bugetul de stat, fara penalizarile acumulate, in decurs de 10-15 ani.

"Noi recunoastem datoriile, dar nu in totalitate. La sumele actuale

s-a ajuns din cauza penalitatilor. Probabil ca au anuntat sumele astea mari ca sa sperie lumea. Dar la noi, de exemplu, penalitatile sunt mai mari decat debitul", a spus Ilinca, citat de Mediafax.

Acesta considera ca unica rezolvare a situatiei este esalonarea datoriilor si a dat ca exemplu solutiile gasite de fiscul din Italia si Spania in cazul cluburilor cu datorii.

La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al FC National, Constantin Iacov, a declarat ca este aproape imposibil sa plateasca datoriile pana la termenul limita stabilit de presedintele ANAF Sebastian Bodu.

"Cat timp s-au facut esalonari si in alte domenii, ma astept sa se faca la fel si la noi", a spus oficialul clubului "bancar". El considera ca ANAF ar trebui sa procedeze la fel ca autoritatile fiscale din strainatate.

"Si in afara sunt datorii, dar se platesc esalonat. Pentru ca e mai convenabil sa tii in viata un datornic decat sa-l omori. Daca il omori nu mai ai de unde sa recuperezi banii", a mentionat Iacov. FC National figureaza cu o datorie totala de 10,9 mil. lei (peste 3 mil. euro).

Presedintele Gloria Bistrita, Jean Padureanu, spune ca gruparea risca sa fie desfiintata in situatia in care Ministerul Finantelor nu accepta plata esalonata a datoriilor.

"Noi avem datorii, recunosc acest lucru, dar nu le putem plati. Fara penalitati, avem de platit 7,5 mld. lei vechi, iar cu tot cu penalitati avem peste 10 mld. lei vechi. Vrem sa platim datoriile cu conditia ca Ministerul Finantelor sa accepte plata esalonata a lor", a spus Padureanu.

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a declarat pe 4 octombrie ca gruparile de fotbal trebuie sa plateasca obligatiile restante la bugetul de stat in urmatoarele 3 saptamani, in caz contrar urmand sa fie aplicate normele Codului de procedura fiscala si vor raspunde pentru datoriile acumulate de vechile grupari. Suma totala de recuperat de la cluburile de fotbal se ridica la 165,3 mil. lei (aproape 46 mil. euro).

Desi majoritatea presedintilor de cluburi solicita esalonarea datoriilor, legea nu mai permite acest lucru. De la 1 ianuarie 2004 a fost abrogata Ordonanta 40/2002 privind recuperarea creantelor bugetare, care permitea creditorilor bugetari sa acorde esalonari sau amanari la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor obligatii bugetare restante, inclusiv a majorarilor si penalizarilor de intarziere aferente acestora. In plus, in martie 2005, guvernul a abrogat si alte acte normative care permiteau acordarea de facilitati fiscale la plata datoriilor bugetare sau esalonarea obligatiilor neachitate.



Avocatii: masura ANAF in cazul Becali e una fireasca

Gigi Becali a contestat masura luata de ANAF, considerand ca autoritatea ar fi trebuit mai intai sa-l anunte si apoi sa puna sechestru asigurator pe averea sa. Avocatii sustin insa ca masura ANAF de a cere autoritatilor sa nu elibereze adeverinte de instrainare a bunurilor apartinand lui Gigi Becali este una fireasca si legala, aplicabila oricarui cetatean cu datorii la stat. "Ca sa poti instraina un bun, Directia de taxe trebuie sa verifice daca esti la zi cu plata, daca ai datorii sau nu, altfel nu elibereaza adeverinta care poate permite vinderea bunului mobil sau imobil", a declarat pentru Mediafax avocatul Ina Vintilescu. La randul sau, avocatul Viorel Spanu a spus ca, in acest caz, nu este vorba despre un sechestru propriu-zis, ci de o masura preventiva. Fiscul a solicitat primariilor localitatilor Voluntari, Mogosoaia, Otopeni, Afumati, Tunari, Snagov, Stefanesti si Pantelimon sa puna la dispozitia autoritatilor fiscale documentele care servesc la identificarea bunurilor al caror proprietar este George Becali, in vederea instituirii sechestrului. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO