Eveniment

CNP: Productia industriala se va majora cu 8% in trimestrul trei

16.08.2006, 19:59 12

Productia industriala va stagna in trimestrul trei in raport cu perioada aprilie-iunie 2006, dar va consemna o crestere de 8% fata de intervalul iulie-septembrie 2005, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
La noua luni, productia industriala va avea un avans de 7,1% fata de perioada similara din 2005, conform estimarilor CNP pe baza anchetelor de conjunctura. "Acest fapt sustine ideea analizei din trimestrul precedent, de relansare a productiei industriale, in special pe seama unor ramuri cum ar fi industria alimentara, mijloace de transport rutier, mobilier sau alte activitati extractive", se arata in studiul CNP. Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu, afirma ca relansarea productiei industriale are legatura cu evolutia buna a economiilor din zona euro, care au crescut peste asteptari pe primul semestru. "Doi dintre cei trei mari parteneri ai nostri, Franta si Germania, au o crestere peste asteptari", a spus Ghizdeanu.
Mentinerea unui ritm ridicat de crestere a productiei industriale sustine avansul Produsului Intern Brut, autoritatile indicand o crestere economica de 6% pentru acest an.
Comisia estimeaza pentru al treilea trimestru o crestere a exporturilor de bunuri cuprinsa intre 7% si 7,3%, fata de intervalul aprilie-iunie, la aproximativ 6,9 miliarde de euro.
La nivelul primelor noua luni, exporturile ar putea avansa cu 19%, la 19,6 miliarde de euro, peste nivelul estimat pentru dinamica cifrei de afaceri pentru productia livrata pe piata externa (12,0%), cat si al exportului pe ramuri ale industriei (18,0%).
"Pentru asigurarea nivelurilor anticipate ale productiei si sustinerea exporturilor, se estimeaza ca necesar un volum al importurilor de bunuri pentru trimestrul trei de aproximativ 10,26 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o majorare de aproximativ 3,6% fata de perioada aprilie-iunie a acestui an", se spune in raport.
Deficitul balantei comerciale, aferent primelor boua luni, s-ar putea plasa in jurul valorii de 9,11 miliarde de euro, comparativ cu un deficit de 6,6 miliarde de euro pentru perioada ianuarie-septembrie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO