Eveniment

Coface: Romania este o victima colaterala a crizei internationale

Coface: Romania este o victima colaterala a crizei internationale

Cristian Ionescu: Nu exista motive de panica, dar exista ingrijorari care trebuie luate in seama

24.01.2008, 18:09 24

Climatul mondial de criza si incertitudine face din Romania o victima colaterala, din cauza dezechilibrelor macroeconomice, dar si a situatiei politice din tara, a afirmat ieri Cristian Ionescu, managing director al Coface Romania.
"Este sigur ca recesiunea care se contureaza acum in Statele Unite va influenta economia statelor europene si implicit si pe cea a Romaniei. Romania devine astfel o victima colaterala a climatului de incertitudine de la nivel mondial", a precizat el.
Coface publica periodic ratinguri de risc de credit pentru 150 de state, inclusiv Romania. Deocamdata, Romania are ratingul A4- conform standardelor Coface, adica firmele au un istoric al platilor mediocru, existand inca incidente de neplata. Alaturi de Bulgaria, Romania a primit de la Coface cel mai scazut credit rating dintre toate statele din Uniunea Europeana. Ratingul Coface este mai concentrat pe partea de business decat celelalte sisteme de rating, referindu-se la comportamentul de plati al companiilor si nu la cel al statului, ca in cazul riscului sovereign (de tara), stabilit de institutii precum Standard&Poor's, Moody's si Fitch.
"In Uniune nu exista state cotate de Coface cu risc B, ci doar state de clasa A. Cu A4-, Romania si Bulgaria au cele mai slabe ratinguri din UE", a spus Cristian Ionescu. Romania a primit o reducere a ratingului Coface in octombrie anul trecut, de la A4 la A4-, din cauza dezechilibrelor economice (deficitul de cont curent major si revenirea inflatiei), dar si a situatiei politice. Aceiasi factori, de data aceasta in combinatie cu efectele crizei mondiale, cauzeaza un mediu de afaceri problematic chiar si acum, spune Ionescu. "Nu exista motive de panica, dar exista ingrijorari care trebuie luate in seama. Singura veste buna in acest moment este continuarea cresterii economice, in timp ce dezechilibrele din economie raman o problema", a declarat el.
Principalii factori de risc sunt in prezent politica fiscala si salariala a Guvernului (2008 fiind an electoral, in care Executivul are un apetit ridicat de cheltuieli publice), dezechilibrele din economie (inflatia si deficitele externe, care au redus increderea investitorilor) si conditiile de pe pietele financiare (majorarea dobanzilor si deprecierea leului), care vor crea dificultati de rambursare atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice in acest an. Ca urmare, investitiile straine se vor reduce anul acesta, mai ales pe fondul incheierii marilor privatizari, apreciaza Coface.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO