Eveniment

Colliers: Piaţa hotelieră din România a avut o revenire accelerată în 2022, iar tendinţa va continua. Sosirile înregistrate în întreaga ţară ajungând la 84% din nivelul de dinaintea pandemiei

Colliers: Piaţa hotelieră din România a avut o...

Autor: Andreea Tobias

14.03.2023, 10:20 76

Piaţa hotelieră din România a avut o revenire accelerată în 2022, iar tendinţa va continua şi în acest an. Bucureştiul s-a remarcat printr-o activitate turistică mult mai intensă, care a atins nivelurile de dinainte de pandemie.  

Industria hotelieră din România a urmat tendinţele globale de creştere în 2022 în ceea ce priveşte gradul de ocupare din hoteluri, sosirile înregistrate în întreaga ţară ajungând la 84% din nivelul de dinaintea pandemiei, arată raportul anual publicat de Colliers.

Dacă turismul internaţional ar fi avut o revenire mai accelerată, în linie cu cel local, România ar fi depăşit cu uşurinţă 90% din nivelul de sosiri de dinaintea pandemiei.

Bucureştiul şi alte oraşe mari din ţară au avut o performanţă mai bună în comparaţie cu media naţională, marile hoteluri din Capitală înregistrând, în ultimele 3 luni ale anului 2022, niveluri de ocupare mai mult sau mai puţin comparabile cu cele din 2019, în special datorită faptului că atât călătoriile de agrement, cât şi cele de business şi-au revenit semnificativ.

„Având în vedere caracterul robust al economiei, nu este nicio surpriză faptul că turismul de agrement şi-a revenit, însă călătoriile de afaceri reprezintă un rezultat important al anului, în special dacă ţinem cont de faptul că alte aspecte din mediul de afaceri, cum ar fi modul de lucru şi prezenţa la birou, sunt încă afectate de consecinţele pandemiei COVID-19. Un semn puternic de revenire a călătoriilor de afaceri locale, fără a lua în considerare turiştii străini care sosesc în scop de agrement în număr încă probabil mai mic comparativ cu potenţialul de dinainte de pandemie, a fost dinamica înregistrată de hoteluri, mai ales spre sfârşitul anului, impulsionată de activitatea intensă din zona evenimentelor publice”, explică Raluca Buciuc, Director şi Partner of Valuation and Advisory Services la Colliers.

În ce priveşte ospitalitatea bucureşteană, hotelurile de 4 stele au rămas cel mai activ segment în 2022, cu un grad de ocupare de 68% spre finalul anului, faţă de aproximativ 72% în 2019, şi un tarif mediu de 80 euro/noapte, faţă de 87 euro/noapte cu puţin timp înainte de pandemie.

Locaţiile centrale din Capitală au avut performanţe şi mai bune, cu un grad de ocupare de 72% şi un tarif mediu care a depăşit 100 de euro/ pe noapte, în ultimele luni ale anului 2022.

Perspectivele pe termen mediu rămân dificile. 2023 pare un an greu de prognozat pentru orice business, deoarece incertitudinile privind consumul se menţin, apreciază consultanţii citaţi.

Efectul deplin al ratelor mai mari ale dobânzilor nu s-a făcut încă simţit, iar aspectul pe care mulţi îl trec cu vederea este faptul că ratele dobânzilor nu vor scădea prea curând. Acest lucru înseamnă că o nouă scădere a turismului de agrement nu poate fi exclusă în acest moment.

Cu toate acestea, consultanţii consideră că există motive pentru un optimism moderat, în condiţiile în care, în 2021, mulţi operatori de pe piaţă se aşteptau mai degrabă ca hotelurile să se redreseze şi să revină la nivelul de dinaintea pandemiei în doi ani, dar după ce restricţiile impuse s-au relaxat în primăvara lui 2022, a fost nevoie de doar 6 luni pentru a atinge această ţintă. Între timp, anul acesta va aduce un nou impuls, deoarece China pare să adopte o abordare mai flexibilă cu privire la carantina generată de COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO