Eveniment

Combinatul Siderurgic de la Resita: Daca n-a mers cu americanii, poate merge cu rusii

12.02.2004, 00:00 154



Combinatul Siderurgic Resita (CSR) a intrat ieri, pentru a doua oara, in proprietate privata. Dupa esecul inregistrat cu compania americana Noble Ventures, salvarea combinatului resitean a venit din partea Sinara Handel GmbH, reprezentanta comerciala a grupului rus TMK - al doilea producator de tevi la nivel mondial.



Noul proprietar a cumparat 90,5% din actiunile CSR pentru un euro, dar si-a asumat un efort financiar de aproape 25 de milioane de euro. Din aceasta suma, 14,8 milioane de euro sunt destinate investitiilor tehnologice, investitiilor de mediu si capitalului de lucru.



Sinara Handel s-a angajat sa preia si aproximativ 10 milioane de euro din datoriile de aproape 50 de milioane de euro pe care le-a acumulat combinatul. Restul datoriilor urmeaza sa fie sterse printr-o lege speciala.



"Cumparatorul si-a asumat o afacere complicata, in conditii de risc. Practic, am vandut o societate care avea, la momentul privatizarii, datorii de 50 milioane dolari si pierderi tot de 50 milioane dolari, ridicand la 150 milioane dolari totalul bilantier pasiv", a declarat, Ovidiu Mutetescu, presedintele APAPS, citat de Mediafax. Combinatul de la Resita a mai beneficiat de stergerea datoriilor si cand a fost cumparat de Noble Ventures, atunci fiind vorba de peste 100 de milioane de dolari. "Sper sa punem capat definitiv unei perioade nefericite si nemeritate pentru cel mai important agent economic din judet (Caras Severin, n.r.)", a mai spus Musetescu.



Reprezentantul noului proprietar, Adrian Popescu, a declarat ca principalele investitii in CSR vor viza achizitionarea unor linii moderne de productie. Potrivit acestuia, in cel mult trei ani capacitatea de productie a CSR va ajunge la 450.000 tone de otel pe an, de la 220.000 tone in prezent, situatie in care societatea va obtine profit. Pentru produsele CSR, piata de desfacere este asigurata prin reteaua de distributie a TMK, atat pe piata interna, cat si la export.



Cumparatorul CSR s-a mai angajat si sa pastreze pe o perioada de trei ani toti cei 1.520 de angajati ai combinatului. "Am incheiat un acord cu noul proprietar, prin care am stabilit ca in urmatorii trei ani nu va fi disponibilizat nici un angajat de la CSR", a spus Iancu Muhu, liderul sindicatului Vatra. El a aratat ca legea speciala prevede ca ajutoarele acordate in ultimii ani de executiv, in valoare totala de 91 miliarde de lei, vor fi considerate salarii, iar muncitorii nu vor mai primi aceste fonduri.



"Va ramane, astel, o suma care va fi data oamenilor in transe lunare, in functie de salariul din uzina, insa unii ar putea sa vina cu bani de acasa, fiindca au primit mai mult ca ajutoare de la Guvern", a aratat Muhu. Potrivit acestuia, salariile restante pentru fiecare angajat se ridica la aproximativ 35-40 de milioane de lei.



Grupul TMK este unul dintre cei mai importanti producatori de otel la nivel mondial. TMK este o companie de tip holding, cu centrul de conducere la Moscova, care detine patru fabrici in Federatia Rusa. Grupul detine in Romania compania Artrom Slatina, iar reprezentantii TMK au anuntat ca sunt interesati sa prea si Republica, in cazul in care vor reusi sa achizitioneze Combinatul Siderurgic Resita.



CSR a fost privatizat pentru prima oara in 2000, cand a fost cumparat de americanii de la Noble Ventures. Ceea ce ar fi trebuit sa fie cea mai mare investitie americana in Romania, a esuat dupa trei ani. Contractul de privatizare a fost desfiintat, iar APAPS a redevenit actionar majoritar.



Capitolul Noble Ventures la Resita nu este insa incheiat. Compania a dat in judecata statul roman pe motiv ca a fost expropriata de la combinat si a solicitat despagubiri de 320 milioane de dolari. Procesul se afla inca pe rol la Washington, la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala. Pentru acest proces, partea romana a angajat firmele de avocatura White & Case din SUA si Musat & Asociatii din Romania. "Nu trebuie sa neglijam aspectele deosebit de delicate ale procesului de la Washington. Statul roman se apara profesionist si pentru aceasta a angajat a patra casa de avocatura din SUA si credem ca vom avea castig de cauza", declara recent Musetescu.





Proprietar nou si la Electronica Bucuresti



Tot ieri, firma PC Boards Bucuresti a achitionat de la Autoritatea pentru Privatizare, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Electronica Bucuresti, tranzactie prin care si-a asumat un pachet financiar de 1,8 milioane euro.



" Ceea ce am vandut astazi reprezinta cam o treime din ceea ce era odata. Aceasta numai din punct de vedere al imobilelor industriale, pentru ca, din punct de vedere al productiei, am inteles ca anul trecut au produs cam 50 de televizoare. Cred ca daca le manufacturam la monetaria statului puteam face mai multe", a declarat, dupa semnarea contractului de privatizare, Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS. La negocierile pentru Electronica, PC Boards Bucuresti a participat impreuna cu firma Carpat Cargo, care va asigura suportul financiar al tranzactiei. Suma de 1,8 milioane euro reprezinta pretul pentru pachetul de 50,3% din capitalul social al Electronica, realizarea unor investitii tehnologice, de mediu si pentru capitalul de lucru al societatii. Cumparatorul si-a asumat, de asemenea, obligatia sa ramburseze datorii in valoare de aproximativ 100 miliarde de lei. Obiectul de activitate al societatii este productia de receptoare de radio si televiziune si a aparatelor de inregistrare si reproducere audio si video.



La 30 noiembrie 2003, Electronica avea pierderi de aproximativ 9 miliarde de lei si datorii totale de aproximativ 200 miliarde de lei. "Pentru Electronica n-am putut sa dam o lege speciala. Cumparatorii, printr-o tranzactie de aproximativ 1,9 milioane de Euro, preiau o datorie de trei milioane de Euro. Raman de platit aproape 105 miliarde, din care cam 40 au scadenta in primele sase luni", a mai spus Musetescu.



Societatea a fost scoasa la privatizare in noiembrie 2003, iar la data limita de depunere a ofertelor erau inregistrati trei potentiali investitori. Printre acestia s-a numarat si Ana Electronic, dar in luna ianuarie a acestui an, compania a instiintat APAPS ca se retrage. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO