Eveniment

Comisia Europeană modifică sistemul de colectare a TVA şi crede că astfel va reduce frauda transfrontalieră cu 80%

Comisia Europeană modifică sistemul de colectare a TVA...

Autor: Iulian Anghel

06.10.2017, 00:04 579
Comisia Europeană a anunţat un plan de reformare a sistemului de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), introducând „principiul destina­ţiei“ şi impozitarea tranzacţiilor intra­comunitare. Principala reformă va viza tranzacţiile transfrontaliere care pro­voacă pierderi anuale de 50 de miliarde de euro, la nivelul Uniunii.

Potrivit Comisiei, planul de reformă va îmbunătăţi şi va moderniza sistemul atât pentru guverne, cât şi pentru companii, în condiţiile în care, la nivelul UE, peste 150 de miliarde de euro sunt pierduţi la bugetele statelor membre, ca urmare a neîncasărilor din această sursă.

„Statele membre pierd venituri care ar putea fi folosite pentru şcoli, drumuri şi servicii medicale. Din această sumă, aproximativ 50 de miliarde de euro - 100 de euro pentru fiecare cetăţean european pe an - se pierd prin fraude la TVA-ul pentru tranzacţii trans­fron­ta­liere.

Aceşti bani pot fi utilizaţi pentru finanţarea organizaţiilor infracţionale, inclusiv teroriste. Se estimează că aceste sume vor fi reduse cu 80% datorită reformelor propuse“, a anunţat Comisia Europeană.

Potrivit uni raport publicat recent de Comisia Europeană, cu un nivel de 37,2%, România a avut în 2015 cel mai mare deficit de colectare a TVA la nivelul Uniunii Europene. Deficitul de colectare a TVA constituie diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi sumele efectiv colectate. Pierderile suferite au determinat guvernul să adopte măsura TVA – Split care ar urma să îmbunătăţească, în viziunea Finanţelor colectarea cu 6 miliarde de lei în primii trei ani de aplicare. Măsura – contestată puternic de mediul de afaceri – ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Însă România trebuie să primească OK-ul UE, în condiţiile în care această măsură nu este o regulă, ci o excepţie la nivelul Uniunii.

„La 25 de ani de la crearea pieţei unice, companiile şi consumatorii încă se confruntă cu 28 de sisteme diferite în cazul TVA. Infractorii şi posibil teroriştii au exploatat mult timp aceste lacune, organizând fraude anuale de 50 de miliarde de euro. Acest sistem anacronic bazat pe graniţele naţionale trebuie să ia sfârşit“, a declarat Pierre Moscovici, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare.

Comisia Europeană propune patru principii de vază în sistemul de colectare a TVA: combaterea fraudelor (TVA-ul va fi impus tranzacţiilor transfrontaliere între companii); o singură plată (com­paniile care efectuează tranzacţii trans­frontaliere vor putea plăti TVA-ul fo­losind un portal unic); principiul des­tinaţiei (TVA se va plăti în statul mem­bru în care este ultimul con­su­mator, la cota stabilită în statul respectiv); reducerea birocraţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO