Eveniment

Companiile iau credite de afara ca sa joace pe piata valutara si monetara

12.05.2006, 00:00 21

Companiile nefinanciare erau la sfarsitul primului semestru al anului trecut in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar romanesc, in conditiile in care volumul depozitelor plasate la banci era mai mare decat cel al creditelor atrase, potrivit unui studiu realizat in cadrul bancii centrale.

Studiul denumit "Rolul companiilor nefinanciare din Romania in asigurarea si mentinerea stabilitatii financiare" a fost realizat in cadrul Directiei Stabilitate Financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de catre Romulus Mircea, Irina Racaru si Angela Margarit. Cercetarea a vizat perioada 2003-iunie 2005.

Ponderea finantarilor atrase de catre companiile nefinanciare (care nu se regasesc in sectorul intermedierii financiare - n.r.) de la alte institutii decat cele bancare era, in iunie 2005, de peste 80%.

Principalele explicatii pentru valoarea redusa a creditelor atrase de la banci de catre companii sunt legate de cresterea capacitatii de autofinantare a firmelor, in contextul cadrului macroeconomic favorabil, si de avansul finantarilor prin intermediul datoriilor comerciale si arieratelor.

Un alt motiv este ca unele companii au luat credite de pe piata externa si au plasat sumele obtinute in depozite in moneda nationala, pentru a castiga de pe urma diferentei de dobanda si a aprecierii leului.

De asemenea, companiile au constituit depozite atunci cand au participat la licitatii publice, pentru a respecta conditiile de acordare de garantii, si au obtinut finantari din fonduri europene, ceea ce a diminuat cererea de credite bancare.

In cazul companiilor nefinanciare ponderea creditelor bancare interne in total surse de finantare s-a mentinut relativ constanta in perioada analizata, la circa 5%, astfel ca posibilitatea de a afecta direct stabilitatea financiara in cazul unor socuri macroeconomice este redusa.

In Romania, companiile nefinanciare se imprumuta doar in proportie de 5,7% (iunie 2005) din total pasiv prin credite bancare interne, din care doar 2% din total surse de finantare reprezinta credite in moneda nationala. De asemenea, creditele bancare externe detineau o pondere redusa in total pasiv (1,2%). "Pozitia de creditor net in sistem a companiilor nefinanciare poate semnala si o posibila ineficienta legata de utilizarea resurselor. Daca insa reanalizam situatia de creditor/debitor net tinand cont si de creditele bancare externe, vom obtine insa o pozitie de debitor net pentru companiile nefinanciare", se mai arata in studiu.

Volumul finantarii companiilor prin credite bancare contractate din exterior a crescut in perioada analizata cu aproape 40%, ajungand la peste

4 mld. euro, din care datoria privata public garantata reprezenta 57%, in iunie 2005. Adica aproximativ 50% din creditul neguvernamental intern.

"Din perspectiva capacitatii sectorului bancar romanesc de a aloca eficient resursele structural excedentare pe care le detine, se pune intrebarea de ce nu a fost posibila intermedierea intr-o masura mai mare a respectivelor fluxuri de catre sistemul financiar romanesc", sustine studiul.

Reprezentantii BNR sustin ca o posibila explicatie ar putea fi identificata intr-un cost al intermedierii mai mare, inclusiv ca urmare a reglementarii bancii centrale. Acestia arata ca nivelul mare al solvabilitatii institutiilor de credit, al lichiditatii si nivelul redus al intermedierii pledeaza pentru modificarea comportamentului institutiilor de credit in directia cresterii gradului in intermediere financiara prin perspectiva ofertei.

De asemenea, cea mai mare contributie la ocolirea intermedierii interne o detin creditele aferente datoriei private public garantate, ceea ce ar putea fi un alt argument ca factorul cost ar putea fi prima explicatie in volumul atat de mare al creditului extern.

"Din punctul de vedere al stabilitatii financiare, o alocare defectuoasa a resurselor financiare in economie ar putea fi semnalul unei eficiente mai scazute a intermediarilor financiari in a dirija disponibilitatile existente catre cererea solvabila", sustin reprezentantii BNR.

Volumul ridicat al finantarilor, din alte surse decat creditele bancare, ridica problema atat a capacitatii companiilor de a construi proiecte viabile pentru care solicita finantari, cat si a capacitatii sistemului financiar de a aloca eficient resursele disponibile catre acesti solicitanti.

"Finantarea companiilor din afara sectorului bancar este periculoasa, intrucat nu poate fi tinuta sub control si poate conduce la o crestere a arieratelor", mentioneaza studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO