Eveniment

Companiile spaniole pregatesc terenul pentru proiectele de infrastructura

03.08.2006, 19:44 7

Fondurile de miliarde de euro anuntate pentru viitoarele proiecte de infrastructura din Romania au atras atentia constructorilor spanioli, care s-au plasat deja in cursa pentru castigarea licitatiilor importante.
"Companiile spaniole sunt in mod traditional puternice pe piata constructiilor, in principal in domeniul rezidential si al lucrarilor civile, si au experienta in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene si elaborarea unei strategii de dezvoltare a infrastructurii", afirma Rosa Sanchez-Yebra Alonso, consilierul economic sef al Biroului Comercial din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucuresti.
FCC Construccion, cel mai puternic constructor spaniol care a intrat pe piata locala, a castigat impreuna cu gigantul italian Astaldi, licitatia pentru constructia pasajului de la Basarab, lucrarea fiind una dintre cele mai mari investitii municipale de pe piata locala. Investitia in pasajul Basarab va ajunge la circa 133 de milioane de euro. Mai mult, FCC Construccion a ramas in cursa pentru licitatia lucrarilor de constructie pentru podul de la Calafat-Vidin, intre Romania si Bulgaria. Finantarea proiectului, al carui cost este estimat la 226 de milioane de euro, a fost deja asigurata. O alta companie spaniola de constructii puternica intrata pe piata locala este Sedesa. De asemenea, industria mediului este una dintre tintele companiilor spaniole. Firme precum Eptisa, Inocsa sau Idom au deschis deja birouri pe piata locala si sunt in cautare de proiecte de dezvoltare a infrastructurii de mediu in vederea aderarii la Uniunea Europeana.
In plus, spaniolii s-au implicat si in activitati de consultanta si asistenta tehnica pentru dezvoltarea unor proiecte de fezabilitate in domeniul infrastructurii. Anul acesta guvernul spaniol a oferit deja imprumuturi nerambursabile in valoare de 1,2 mil. euro pentru elaborarea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a mediului. "Noi vom sprijini Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului si Primaria Bucurestiului pentru dezvoltarea unor proiecte de fezabilitate", completeaza Rosa Sanchez.
Compania spaniola de proiectare si consultanta Proitec va elabora strategia de dezvoltare a infrastructurii a MTCT pentru perioada 2007-2013, in urma unui grant in valoare de 300.000 de euro din partea guvernului spaniol. Proiectul a fost inceput in iunie si va fi finalizat in septembrie.
Mai mult, Primaria Bucurestiului va primi un grant de 600.000 de euro pentru realizarea proiectelor de fezabilitate pentru reabilitarea unor sosele si pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a parcarilor din Bucuresti.
In prezent, sunt peste 1.400 de companii spaniole pe piata locala, aproape dublu fata de nivelul inregistrat in decembrie 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO