Eveniment

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku. Tokyo avertizează că va răspunde "prin forţă"

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autor: Ana Borlescu

23.04.2013, 08:46 603

UPDATE 08:00Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Senkaku, afirmă Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.

Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că "ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce".

Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku

Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în acelaşi timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale s-au agravat când Japonia a naţionalizat o parte din aceste insule în septembrie.

"Protestăm puternic faţă de China", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citiţi mai multe detalii aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO